Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

18 defini╚Ťii pentru incorporat

INCORPORÁ vb. I v. încorpora.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a ├«mpreuna mai multe lucruri pentru a face un singur corp, un tot. ÔÖŽ A anexa, a subordona un ╚Ťinut, o provincie la o ╚Ťar─â. 2. A ├«ncadra recru╚Ťii ├«ntr-o unitate militar─â, pentru efectuarea stagiului militar. [Var.: incorpor├í vb. I] ÔÇô Din fr. incorporer, lat. incorporare.
INCORPORÁ vb. I v. încorpora.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a ├«mpreuna mai multe lucruri pentru a face un singur corp, un tot. ÔÖŽ A anexa, a subordona un ╚Ťinut, o provincie la o ╚Ťar─â. 2. A ├«ncadra recru╚Ťii ├«ntr-o unitate militar─â, pentru efectuarea stagiului militar. [Var.: incorpor├í vb. I] ÔÇô Din fr. incorporer, lat. incorporare.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde sau a ├«nchide ├«n sine. Am v─âzut cu to╚Ťii c─â noua realitate creat─â de partidul bol╚Öevicilor care ├«ncorporeaz─â ra╚Ťiunea ╚Öi voin╚Ťa maselor... ne ofer─â un dar sublim. SAHIA, U.R.S.S. 163. ÔÖŽ (Cu privire la o ╚Ťar─â, o provincie etc.) A alipi, a anexa. 2. (Cu privire la recru╚Ťi) A ├«ncadra ├«ntr-o unitate militar─â pentru facerea stagiului. V─âraru... a fost ├«ncorporat, mi se pare, mai mult ├«n glum─â. CAMIL PETRESCU, U. N. 243.
incorporá v. încorporá
!încorporá/incorporá (a ~) vb., ind. prez. 3 încorporeáză/incorporeáză
├«ncorpor├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ncorpor├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncorpore├íz─â[1]
ÎNCORPORÁ vb. I. 1. v. îngloba. 2. v. absorbi. 3. v. anexa. II. (MIL.) a înrola, a recruta, (înv. și pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a șorozi, (înv., prin Transilv. și Ban.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)[1]
ÎNCORPORÁ vb. v. incarna, întruchipa, întrupa.[1]
INCORPORÁ vb. I. tr. A încorpora (1). [< fr. incorporer].
├ÄNCORPOR├ü vb. I. tr. 1. A absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde ├«n sine. ÔÖŽ A alipi, a anexa (un teritoriu, o provincie); a incorpora. 2. A ├«ncadra (un recrut) pentru stagiu ├«n armat─â. [Cf. fr. incorporer, lat. incorporare].[1]
├ÄNCORPOR├ü vb. tr. 1. a absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde ├«n sine. ÔŚŐ a anexa (un teritoriu). 2. a ├«ncadra ├«ntr-o unitate pentru efectuarea stagiului militar. (< fr. incorporer, lat. incorporare)
A ├ÄNCORPOR├ü ~├ęz tranz. 1) A introduce ca parte component─â (├«ntr-un tot); a uni cu alte elemente pentru a forma un corp; a ├«ngloba; a include. 2) (teritorii) A alipi cu for╚Ťa; a anexa. 3) (recru╚Ťi) A ├«nscrie ├«n efectivul armatei; a ├«nrola; a angaja. /<fr. incorporer, lat. incorporare[1]
incorpor├á v. a uni ├«ntrÔÇÖun singur corp de trupe: a incorpora recru╚Ťii.
*├«n- ╚Öi incorpor├ęz v. tr. (lat. in-c├│rporo, -├íre, d. in, ├«n, ╚Öi corpus, corp). Alipesc, anexez, ├«ntrupez: Dacia a fost ├«ncorporat─â imperiulu─ş roman (sa┼ş ╚Öi ├«n imperiu roman). Reproduc, reprezent, ├«ncarnez, ├«ntrupez: acest om ├«ncorporeaz─â ╚Öarlatanu politic. Bag ├«n regiment (corp): a incorpora ni╚Öte recru╚Ť─ş. V. refl. M─â ├«ntrupez. V. ├«nsumez.
încorpora vb. v. INCARNA. ÎNTRUCHIPA. ÎNTRUPA.
├ÄNCORPORA vb. 1. a include, a integra, a introduce, a ├«ngloba. (A ~ ceva ├«n masa unei substan╚Ťe.) 2. a absorbi, a aspira, a ├«nghi╚Ťi, a resorbi, a sorbi, a suge, a trage. (P─âm├«ntul ~ apa de precipita╚Ťii.) 3. a alipi, a anexa, a ata╚Öa, (├«nv.) a ├«ntrupa, a lipi. (A ~ un teritoriu str─âin.) 4. (MIL.) a ├«nrola, a recruta, (├«nv. ╚Öi pop.) a scrie, (Transilv.) a c─ât─âni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a ╚Öorozi, (├«nv., prin Transilv. ╚Öi Ban.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)

Incorporat dex online | sinonim

Incorporat definitie

Intrare: încorporat
încorporat participiu
Intrare: încorpora
incorpora verb grupa I conjugarea a II-a
încorpora verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: incorporat
incorporat participiu