Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru incompatibilitate

INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire, necompatibilitate. 2. (Jur.) Starea de nepotrivire între două funcții, profesii sau sarcini, care face ca o persoană să nu le poată exercita ori ocupa în același timp. 3. (Med.) Termen folosit de obicei în legătură cu transfuziile de sânge pentru a arăta o nepotrivire de grupă sangvină. 4. (Mat.) Caracteristică a unui sistem de ecuații sau inecuații de a fi incompatibil. 5. (Biol.) Incapacitate a gameților masculini și feminini de a fuziona pentru a forma un zigot viabil. – Din fr. incompatibilité.
INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire, necompatibilitate. 2. Interzicere (prevăzută de lege) de a cumula două funcții, două atribuții care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (Med.) Termen folosit de obicei în legătură cu transfuziile de sânge pentru a arăta o nepotrivire de grup sangvin. 4. (Mat.) Caracteristică a unui sistem de ecuații sau inecuații de a fi incompatibil. – Din fr. incompatibilité.
INCOMPATIBILITÁTE, incompatibilități, s. f. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire între două lucruri, două stări. ♦ (Jur.) Interzicere prevăzută de lege ca cineva să ocupe două funcții sau să exercite două atribuții care se exclud.
incompatibilitáte s. f., g.-d. art. incompatibilitắții
incompatibilitáte s. f., g.-d. art. incompatibilității
INCOMPATIBILITÁTE s. v. nepotrivire.
Incompatibilitate ≠ compatibilitate
INCOMPATIBILITÁTE s.f. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire. ♦ Nepotrivire de grup sanguin între doi indivizi. ♦ (Jur.) Interdicție legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcții, două atribuții care prin caracterul lor sunt contradictorii. ♦ (Mat.) Însușire a unui sistem de ecuații de a nu admite soluții comune pentru toate ecuațiile din sistem. [Cf. fr. incompatibilité, germ. Inkompatibilität, engl. incompatibility].
INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. faptul de a fi incompatibil. ◊ nepotrivire de grupă sangvină între doi indivizi; respingere reciprocă între doi gameți, între două țesături sau organe. 2. (jur.) interdicție legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcții, două atribuții care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (mat.) însușire a unui sistem de (in)ecuații de a fi incompatibil; proprietate a unui sistem de axiome care conține afirmații ce nu concordă cu altele. (< fr. incompatibilité)
INCOMPATIBILITÁTE f. 1) Caracter incompatibil. 2) Lipsă de compatibilitate. 3) med. Nepotrivire biologică a grupului sangvin sau a unor organe sau țesuturi implantate. [G.-D. incompatibilității] /<fr. incompatibilité
incompatibilitate f. caracterul celor incompatibile: e incompatibilitate între funcțiunile de deputat și de prefect.
*incompatibilitáte (d. incompatibil). Caracteru de a fi incompatibil: între funcțiunea de prefect și cea de deputat e incompatibilitate.

incompatibilitate definitie

incompatibilitate dex

Intrare: incompatibilitate
incompatibilitate substantiv feminin