Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru incomensurabil

INCOMENSURÁBIL, -Ă, incomensurabili, -e, adj. 1. Care nu poate fi măsurat; foarte mare, nemăsurat, nelimitat. ♦ Care nu poate fi evaluat, care este foarte valoros. 2. (Mat.; despre mărimi) A căror măsură nu poate fi exprimată de un număr rațional. – Din fr. incommensurable.
INCOMENSURÁBIL, -Ă, incomensurabili, -e, adj. 1. Care nu poate fi măsurat; foarte mare, nemăsurat, nelimitat. ♦ Care nu poate fi evaluat, care este foarte valoros. 2. (Mat.; despre mărimi) Care nu au o unitate de măsură comună, care să se cuprindă de un număr întreg de ori în fiecare dintre ele. – Din fr. incommensurable.
INCOMENSURÁBIL, -Ă, incomensurabili, -e, adj. 1. Care nu poate fi măsurat; fig. foarte mare. Aprinde o havană incomensurabilă și tace. C. PETRESCU, A. 485. 2. (Mat.; despre două mărimi) Care nu au o unitate de măsură comună, cuprinsă de un număr întreg de ori în fiecare dintre ele. Circumferința unui arc și diametrul său sînt incomensurabile.
incomensurábil adj. m., pl. incomensurábili; f. incomensurábilă, pl. incomensurábile
incomensurábil adj. m. comensurabil
INCOMENSURÁBIL adj. v. colosal, enorm, imens, nemărginit, nemăsurat, nesfârșit, vast.
Incomensurabil ≠ comensurabil
INCOMENSURÁBIL, -Ă adj. 1. (Fig.) Care nu se poate măsura; nemăsurat, foarte mare. 2. (Despre două mărimi) Care nu au o unitate de măsură comună, cuprinsă de un număr întreg de ori în fiecare dintre ele. [Cf. fr. incommensurable].
INCOMENSURÁBIL, -Ă adj. 1. care nu poate fi măsurat; foarte mare. 2. (mat.; despre mărimi) care nu are o unitate de măsură comună, cuprinsă de un număr întreg de ori în fiecare dintre ele. (< fr. incommensurable)
INCOMENSURÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care nu poate fi măsurat; fără măsură; de proporții foarte mari; de nemăsurat. 2) mat. (despre mărimi) Care nu este comensurabil; fără o măsură comună. /<fr. incommesurable
incomensurabil a. 1. ce nu se poate măsura, foarte mare: spațiu incomensurabil; 2. se zice în matematice de două cantități cari n’au măsură comună: circumferința cercului e incomensurabilă cu diametrul ei.
*incomensurábil, -ă adj. (d. comensurabil; fr. incommensurable). Care nu se poate măsura: spațiĭ incomensurabile. Geom. Se zice despre doŭă mărimĭ care n’aŭ măsură comună: circumferența cerculuĭ e incomensurabilă cu diametru eĭ.
incomensurabil adj. v. COLOSAL. ENORM. IMENS. NEMĂRGINIT. NEMĂSURAT. NESFÎRȘIT. VAST.

incomensurabil definitie

incomensurabil dex

Intrare: incomensurabil
incomensurabil adjectiv