Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru includere

INCL├ÜDE, incl├║d, vb. III. Tranz. A cuprinde, a con╚Ťine, a ├«ngloba. ÔÇô Din lat. includere.
INCL├ÜDERE, includeri, s. f. Ac╚Ťiunea de a include ╚Öi rezultatul ei; cuprindere, ├«nglobare. ÔÇô V. include.
INCL├ÜDE, incl├║d, vb. III. Tranz. A cuprinde, a con╚Ťine, a ├«ngloba. ÔÇô Din lat. includere.
INCL├ÜDERE s. f. Ac╚Ťiunea de a include ╚Öi rezultatul ei; cuprindere, ├«nglobare. ÔÇô V. include.
INCL├ÜDE, incl├║d, vb. III. Tranz. A cuprinde, a con╚Ťine; a ├«ngloba. V. insera. Esen╚Ťialul e ca lec╚Ťiile de gramatic─â, incluz├«nd aici ╚Öi stilistica, s─â completeze studiul literaturii de c├«te ori acest lucru este cu putin╚Ť─â. L. ROM. 1953, nr. 3, 68.
INCL├ÜDERE s. f. Ac╚Ťiunea de a include ╚Öi rezultatul ei; cuprindere, ├«nglobare.
incl├║de (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. incl├║d, ind. prez. 1 pl. incl├║dem; conj. prez. 3 s─â incl├║d─â; ger. incluzß║ąnd; part. incl├║s
!incl├║dere s. f., g.-d. art. incl├║derii; pl. incl├║deri
inclúde vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. inclúd; conj. prez. 3 sg. și pl. inclúdă; ger. incluzând; part. inclús
incl├║dere s. f., g.-d. art. incl├║derii
INCL├ÜDE vb. 1. v. con╚Ťine. 2. v. cuprinde. 3. v. ├«ngloba.
INCLÚDERE s. 1. v. cuprindere. 2. v. înglobare.
A include Ôëá a exclude
INCLÚDE vb. III. tr. A cuprinde, a îngloba. [P.i. inclúd. / < lat. includere, cf. fr. inclure].
INCL├ÜDERE s.f. Ac╚Ťiunea de a include ╚Öi rezultatul ei; incluziune. [< include].
INCLÚDE vb. tr. a cuprinde, a îngloba; a incluziona. (< lat. includere)
INCL├ÜDERE s. f. ac╚Ťiunea de a include. ÔŚŐ (biol.) muta╚Ťie prin care lan╚Ťului de acizi maleici i se adaug─â una sau mai multe baze noi, ├«ntre cele existente. (< include)
A INCL├ÜDE incl├║d tranz. 1) A con╚Ťine ├«n sine; a cuprinde; a ├«ntruni; a ├«nsuma; a ├«ngloba. 2) A introduce ca parte component─â ├«ntr-un tot; a ├«ngloba; a ├«ncorpora; a integra. 3) A face s─â se includ─â. [Sil. in-clu-] /<lat. includere
A SE INCL├ÜDE m─â incl├║d intranz. A se ├«ncadra ├«ntr-o clas─â de obiecte, ├«ntr-un colectiv sau ├«ntr-o ac╚Ťiune. [Sil. in-clu-] /<lat. includere
*incl├║d, -cl├║s, a -cl├║de v. tr. (lat. incl├║do, -├║dere. V. ├«nchid). Cuprind, inserez, pun ├«n sa┼ş al─âturez: a include o not─â ├«ntrÔÇÖo scrisoare.
INCLUDE vb. 1. a con╚Ťine, a cuprinde, a ├«ngloba, a num─âra. (~ ├«ntr-├«nsa mai multe elemente.) 2. a cuprinde, a ├«ngloba. (Vechea Galie ~ ╚Öi Belgia de ast─âzi.) 3. a integra, a introduce, a ├«ncorpora, a ├«ngloba. (A ~ ceva ├«n masa unei substan╚Ťe.)
INCLUDERE s. 1. cuprindere, ├«nglobare. (~ unui element ├«ntr-un ansamblu.) 2. integrare, introducere, ├«ncorporare, ├«nglobare. (~ a ceva ├«n masa unei substan╚Ťe.)
INCLUDERE. Subst. Includere, cuprindere, ├«nglobare, introducere, introduc╚Ťie (├«nv.), ├«ncadrare, intercalare, intercala╚Ťie; inser╚Ťie, inserare, ├«ncorporare, ├«ncorpora╚Ťie; enclav─â; inoculare, inocula╚Ťie; gref─â, grefon (med.), grefare; b─âgare, v├«r├«re. ├Änrolare, ├«nregimentare. P─âtrundere, intrare, penetra╚Ťie, penetrare (livr.), penetran╚Ť─â (rar); penetrabilitate. Absorbire, ├«mbibare, absorb╚Ťie, infiltrare, infiltra╚Ťie, asimilare, asimila╚Ťie; inhalare, inhala╚Ťie, inspirare (rar), inspira╚Ťie, aspirare, aspira╚Ťie. Subsumare, subordonare, ├«ncadrare, integrare, cuprindere, totalizare, ├«nsumare; implicare, implica╚Ťie. Component─â, constituent, incluziune; ingredient, ingredien╚Ť─â (rar); cuprins, con╚Ťinut. Adj. Intercalat, inoculat; absorbit; subsumat; implicat. Asimilabil; absorbant, absorbitor, asimilator, inspirator, aspirator. Penetrant, penetrabil,. str─âb─ât─âtor, r─âzbitor, p─âtrunz─âtor. Component, alc─âtuitor; complinitor; subsidiar. Vb. A include, a cuprinde, a ├«ngloba, a con╚Ťine; a ├«ncorpora, a fi compus din..., a fi alc─âtuit din...; a subsuma, a totaliza, a ├«nsuma, a num─âra. A subordona, a ├«ncadra. A ├«nrola, a ├«nregimenta. A include, a introduce, a ├«ngloba, a ├«ncadra, a integra; a insera; a intercala, a inocula. A b─âga, a v├«r├«; a absorbi. A (se) ├«mbiba, a infiltra, a suge, a ├«nghi╚Ťi, a ├«ngurgita. A aspira, a inspira, a inhala. A implica, a presupune. A p─âtrunde, a penetra (livr.), a intra. Adv. Inclusiv, implicit; ├«mpreun─â cu; la un loc cu, ╚Öi cu. V. ad─âugare, adunare, componen╚Ť─â, gr─âmad─â, leg─âtur─â, rela╚Ťie.
INCLÚDERE s. f. (< inclúde < lat. includere): fenomen lingvistic de înglobare a subiectului în formele de persoana I și a II-a, singular și plural, ale verbului, de deducere a subiectului din aceste forme verbale (v. subiect inclus).

Includere dex online | sinonim

Includere definitie

Intrare: include
include verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: includere
includere substantiv feminin