Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru inciden╚Ť─â

INCID├ëN╚Ü─é, inciden╚Ťe, s. f. 1. ├Änt├ólnire a razelor de lumin─â, a fasciculelor de lumin─â, a particulelor etc. ├«ntre ele sau cu suprafe╚Ťele corpurilor. ÔŚŐ Punct de inciden╚Ť─â = punct ├«n care o raz─â de lumin─â ├«nt├ólne╚Öte un corp sau suprafa╚Ťa de separare a dou─â medii. Unghi de inciden╚Ť─â = unghi format de raza incident─â cu perpendiculara ├«n punctul de inciden╚Ť─â. 2. (Med.) Totalitatea cazurilor de ├«mboln─âvire provocate de o anumit─â boal─â infec╚Ťioas─â pe o perioad─â dat─â, raportat─â la totalul popula╚Ťiei. 3. (Biol.) Prezen╚Ť─â a unui caracter, normal sau patologic, ├«ntr-o popula╚Ťie oarecare, cercetat─â ├«ntr-o anumit─â perioad─â. ÔÇô Din fr. incidence.
INCID├ëN╚Ü─é, inciden╚Ťe, s. f. 1. ├Änt├ólnire a unor raze (sau a unor fascicule de raze) de lumin─â ├«ntre ele sau cu o suprafa╚Ť─â. ÔŚŐ Punct de inciden╚Ť─â = punct ├«n care o raz─â de lumin─â ├«nt├ólne╚Öte un corp sau suprafa╚Ťa de separa╚Ťie a dou─â medii. Unghi de inciden╚Ť─â = unghi format de raza incident─â cu perpendiculara ├«n punctul de inciden╚Ť─â. 2. (Med.) Totalitatea cazurilor de ├«mboln─âvire provocate de o anumit─â boal─â infec╚Ťioas─â pe o perioad─â dat─â, raportat─â la popula╚Ťia total─â. ÔÇô Din fr. incidence.
INCID├ëN╚Ü─é, inciden╚Ťe, s. f. (Fiz.) ├Äntret─âiere a unei raze (sau a unui fascicul de raze) de lumin─â cu o suprafa╚Ť─â. ÔŚŐ Punct de inciden╚Ť─â = punctul ├«n care o raz─â de lumin─â cade pe o suprafa╚Ť─â. Unghi de inciden╚Ť─â = unghiul format de raza incident─â cu normala ├«n punctul de inciden╚Ť─â.
incid├ęn╚Ť─â s. f., g.-d. art. incid├ęn╚Ťei; pl. incid├ęn╚Ťe
incid├ęn╚Ť─â s. f., g.-d. art. incid├ęn╚Ťei; pl. incid├ęn╚Ťe
INCID├ëN╚Ü─é s.f. ├Äntret─âiere, ├«nt├ólnire a unei raze de lumin─â cu o suprafa╚Ť─â. ÔŚŐ Punct de inciden╚Ť─â = punct ├«n care o raz─â de lumin─â ├«nt├ólne╚Öte o suprafa╚Ť─â; unghi de inciden╚Ť─â = unghi pe care ├«l face raza de lumin─â care cade pe o suprafa╚Ť─â cu perpendiculara ├«n punctul de inciden╚Ť─â. ÔÖŽ Situa╚Ťia unei propozi╚Ťii incidente. [Cf. fr. incidence, it. incidenza].
INCID├ëN╚Ü─é s. f. 1. ├«ntret─âiere a unui fascicul de radia╚Ťii cu o suprafa╚Ť─â. ÔÖŽ punctul de ~ = punct ├«n care un fascicul de radia╚Ťii ├«nt├ólne╚Öte o suprafa╚Ť─â; unghi de ~ = unghi pe care ├«l face un asemenea fascicul cu perpendiculara ├«n punctul de inciden╚Ť─â; plan de ~ = planul determinat de fasciculul incident ╚Öi normala ├«n punctul de inciden╚Ť─â. 2. situa╚Ťie a unei propozi╚Ťii incidente. 3. (biol.) prezen╚Ťa unui caracter, normal sau patologic, ├«ntr-o popula╚Ťie oarecare. 4. (med.) totalitatea cazurilor de ├«mboln─âvire provocat─â de o boal─â infec╚Ťioas─â ├«ntr-un interval de timp, raportat─â la popula╚Ťia total─â. ÔŚŐ (├«n radiologie) situa╚Ťie a corpului de iradiat (pentru diagnostic sau terapie) fa╚Ť─â de sursa de radia╚Ťii. 5. (fig.) repercusiune, consecin╚Ť─â. (< fr. incidence)
INCID├ëN╚Ü─é ~e f. fiz. Intersec╚Ťie a unei raze sau a unui fascicul de lumin─â cu suprafa╚Ťa unui corp. /<fr. incidence
inciden╚Ť─â f. 1. ├«nt├ólnirea a dou─â linii sau suprafe╚Ťe; 2. caracterul unei propozi╚Ťiuni incidente.
*incid├ęn╚Ť─â f., pl. e (d. incident; fr. incidence). Mec. ├Änt├«lnirea unor lini─ş, raze or─ş planur─ş. Punct de inciden╚Ť─â, punct de ├«nt├«lnire. Ungh─ş de inciden╚Ť─â, cuprins ├«ntre o raz─â incident─â pe un plan ╚Öi perpendiculara dus─â pe planu punctulu─ş de inciden╚Ť─â. Gram. Caracteru une─ş propozi╚Ťiun─ş incidente.
incid├ęn╚Ť─â s. f. (med.) Totalitatea cazurilor de ├«mboln─âvire provocat─â de o anumit─â maladie ├«ntr-un timp dat ├«n r├óndurile unei popula╚Ťii date ÔŚŐ ÔÇ×Cea mai mare inciden╚Ť─â a T.B.C. din Europa [...] ├Än ultimul an ╚Öi jum─âtate a fost observat─â o explozie a ├«mboln─âvirilor cu TBC care situeaz─â Rom├ónia pe primul loc din Europa (├«n afar─â de Rusia) ├«n ceea ce prive╚Öte inciden╚Ťa acestei boli.ÔÇŁ R.l. 3031 X 92 p. 3 (din it. incidenza; cf. fr. incidence; PR 1966; DEX, DN3 ÔÇô alte sensuri)
INCIDEN╚Ü─é unghi format de linia de referin╚Ť─â a profilului aripii unei aeronave (coarda profilului, axa de portan╚Ť─â nul─â sau bitangent─â la intrados) cu direc╚Ťia ei de ├«naintare. Sin. unghi de inciden╚Ť─â.

Inciden╚Ť─â dex online | sinonim

Inciden╚Ť─â definitie

Intrare: inciden╚Ť─â
inciden╚Ť─â substantiv feminin