Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru inamovibil

INAMOVÍBIL, -Ă, inamovibili, -e, adj. 1. (Despre funcționarii publici) Care nu poate fi transferat, înlocuit sau destituit din funcție fără anumite garanții legale. ♦ (Despre o funcție) Din care nu poate fi destituit cineva. 2. (Despre piese, organe de mașini etc.) Care nu poate fi deplasat din locul în care este montat. – Din fr. inamovible.
INAMOVÍBIL, -Ă, inamovibili, -e, adj. Care nu poate fi transferat, înlocuit sau destituit din funcție. ♦ (Despre o funcție) Din care nu poate fi destituit cineva. – Din fr. inamovible.
INAMOVÍBIL, -Ă, inamovibili, -e, adj. (În trecut, despre funcționari) Care nu poate fi mutat, înlocuit sau destituit din funcție.
!inamovíbil (i-na-/in-a-) adj. m., pl. inamovíbili; f. inamovíbilă, pl. inamovíbile
inamovíbil adj. m. (sil. mf. in-) amovibil
Inamovibil ≠ amovibil
INAMOVÍBIL, -Ă adj. Care nu poate fi destituit, înlocuit sau transferat din funcția pe care o deține. ♦ (Despre o funcție) Din care nu poate fi destituit cineva. [Cf. fr. inamovible, it. inamovibile].
INAMOVÍBIL, -Ă adj. (despre funcționari) care nu poate fi destituit, înlocuit sau transferat din funcție. (< fr. inamovible)
INAMOVÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) (despre funcționari) Care nu poate fi destituit sau mutat din funcția pe care o deține. 2) (despre piese, mecanisme etc.) Care nu poate fi deplasat sau substituit. /<fr. inamovible
inamovibil a. care nu poate fi destituit, nici mutat într’un mod arbitrar: judecător inamovibil.
*inamovíbĭl, -ă adj. (d. amovibil; fr. -ible). Care nu poate fi destituit, nicĭ mutat în mod arbitrar: judecător inamovibil.

inamovibil definitie

inamovibil dex

Intrare: inamovibil
inamovibil adjectiv
  • silabisire: in-