Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

20 defini╚Ťii pentru improvizat

IMPROVIZ├ü, improvizez, vb. I. Tranz. A compune, a alc─âtui (ocazional) repede, pe nepreg─âtite o poezie, un discurs, o compozi╚Ťie muzical─â etc.; a face, a confec╚Ťiona, a construi ceva la repezeal─â (╚Öi provizoriu), din ce se g─âse╚Öte la ├«ndem├ón─â. ÔÇô Din fr. improviser.
IMPROVIZ├üT1 s. n. Faptul de a improviza. ÔÇô V. improviza.
IMPROVIZ├üT2, -─é, improviza╚Ťi, -te, adj. 1. Compus, alc─âtuit repede ╚Öi f─âr─â o preg─âtire prealabil─â. 2. Care ├«ndepline╚Öte o func╚Ťie, care face o ac╚Ťiune ocazional ╚Öi f─âr─â a avea preg─âtirea necesar─â. ÔÇô V. improviza.
IMPROVIZ├ü, improvizez, vb. I. Tranz. A compune, a alc─âtui (ocazional) repede, pe nepreg─âtite o poezie, un discurs, o compozi╚Ťie muzical─â etc.; a face, a confec╚Ťiona, a construi ceva la repezeal─â, din ce se g─âse╚Öte (╚Öi provizoriu). ÔÇô Din fr. improviser.
IMPROVIZ├üT1 s. n. Faptul de a improviza. ÔÇô V. improviza.
IMPROVIZ├üT2, -─é, improviza╚Ťi, -te, adj. 1. Compus, alc─âtuit repede ╚Öi f─âr─â o preg─âtire prealabil─â. 2. Care ├«ndepline╚Öte o func╚Ťie, care face o ac╚Ťiune ocazional ╚Öi f─âr─â a avea preg─âtirea necesar─â. ÔÇô V. improviza.
IMPROVIZ├ü, improvizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la buc─â╚Ťi literare, muzicale, discursuri etc.) A compune (ocazional) repede ╚Öi f─âr─â o preg─âtire prealabil─â. Nu m─â putui opri de-a improviza urm─âtoarea epigram─â. MACEDONSKI, O. IV 51. Am improvizat... al─âturata mic─â comedie ├«n versuri, pe care ╚Ťi-o trimit s─â o cite╚Öti. ALECSANDRI, S. 91. ÔŚŐ Intranz. [L─âutarul] improvizeaz─â la minut dup─â imboldirile inimei. HOGA╚ś, DR. II 186. ÔÖŽ A face, a construi, a confec╚Ťiona, a aranja ceva la repezeal─â pentru nevoile momentului. Improviza... un umbrar ├«n poart─â, cu rogojini ╚Öi frunze. PAS, Z. I 169. Se duser─â ├«mpreun─â la spitalul mobil, improvizat ├«n ╚Öcoala satului. REBREANU, P. S. 148. Improvizai ├«ndat─â un bal. NEGRUZZI, S. I 99.
IMPROVIZ├üT, -─é, improviza╚Ťi, -te, adj. 1. Alc─âtuit repede ╚Öi f─âr─â o preg─âtire prealabil─â. Dezbaterile improvizate ale tribunei. ODOBESCU, S. III 331. ÔŚŐ (Substantivat) Impresia asta de improvizat ├«mi d─â o nelini╚Öte de panic─â. CAMIL PETRESCU, U. N. 259. 2. (Despre persoane) Ajuns la o situa╚Ťie f─âr─â preg─âtirea, talentul sau destoinicia necesar─â; care se apuc─â de o treab─â ├«n mod spontan, ocazional. ╚Ü─âr─ânimea str├«ns─â cap l├«ng─â cap asculta oratori improviza╚Ťi. SADOVEANU, O. VI 477. F─âcu pre improviza╚Ťii impresari a se apuca... de lucru. NEGRUZZI, S. I 342.
improvizá (a ~) vb., ind. prez. 3 improvizeáză
*improvizát s. n.
improviz├í vb., ind. prez. 1 sg. improviz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. improvize├íz─â
improvizát s. n.
IMPROVIZÁ vb. (fig.) a însăila. (A ~ ceva la repezeală.)
IMPROVIZÁ vb. I. tr. A face ceva pe nepregătite (un discurs, versuri etc.). [< fr. improviser, it. improvisare].
IMPROVIZÁ vb. tr. a face ceva în grabă, pentru nevoile momentului; a întocmi pe nepregătite (un discurs, versuri etc.). (< fr. improviser)
A IMPROVIZ├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (poezii, compozi╚Ťii muzicale, discursuri etc.) A compune ├«n grab─â, f─âr─â preg─âtire prealabil─â. 2) pop. (obiecte, lucruri etc.) A face la repezeal─â din materiale aflate la ├«ndem├ón─â; a ├«njgheba; a ├«nchipui; a ├«nfiripa; a sclipui. 2. intranz. A avea capacitatea de a compune ceva (o poezie, o compozi╚Ťie muzical─â etc.) la momentul cerut. [Sil. im-pro-] /<fr. improviser
IMPROVIZ├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) Care este realizat prin improvizare; f─âcut ├«n grab─â din materiale aflate la ├«ndem├ón─â. /v. a improviza
improvizá v. 1. a face pe dată și fără pregătiri versuri, un discurs, muzică, etc.; 2. fig. a face ceva pe dată și fără pregătire.
*improviz├ęz v. tr. (fr. improviser, d. it. improvvisare, a improviza, improvviso, neprev─âzut, d. lat. im-provisus, neprev─âzut, d. pro-vid├ęre, a prevedea. V. providen╚Ť─â). Fac pe neprev─âzute, pe nepreg─âtite, pe neg├«ndite, pe nea╚Öteptate (o poezie, ╚Ťin un discurs, fac o lucrare oare-care): a improviza un discurs, o fortifica╚Ťiune.
IMPROVIZA vb. (fig.) a însăila. (A ~ ceva la repezeală.)

Improvizat dex online | sinonim

Improvizat definitie

Intrare: improviza
improviza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: improvizat (adj.)
improvizat 1 adj. adjectiv
Intrare: improvizat (s.n.)
improvizat 2 s.n. substantiv neutru (numai) singular