Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

33 defini╚Ťii pentru imprimat

IMPRIM├ü, impr├şm, vb. I. Tranz. 1. A face, a l─âsa urme prin ap─âsare, deformare etc.; a ├«ntip─âri. ÔÖŽ A ├«nregistra sunete pe o band─â, pe un disc etc. 2. A tip─âri. ÔÖŽ A aplica, a fixa pe o ╚Ťes─âtur─â desene colorate. 3. Fig. A comunica; a transmite. ÔÖŽ A impune, a determina. ÔÇô Din fr. imprimer.
IMPRIM├üT, -─é, imprima╚Ťi, -te, adj., s. n. 1. Adj. Care este tip─ârit. ÔÖŽ (Despre ╚Ťes─âturi) Pe care sunt aplicate, fixate desene colorate. 2. S. n. Formular-tip folosit ├«n ├«ntreprinderi ╚Öi institu╚Ťii pentru ├«ntocmirea de acte oficiale; publica╚Ťie cu caracter administrativ (adres─â, registru etc.) folosit─â ├«n ├«ntreprinderi ╚Öi institu╚Ťii. 3. S. n. (La pl.) Publica╚Ťii tip─ârite; tip─ârituri. ÔÇô V. imprima. Cf. fr. imprim├ę.
IMPRIM├ü, impr├şm, vb. I. Tranz. 1. A face, a l─âsa urme prin ap─âsare, deformare etc.; a ├«ntip─âri. ÔÖŽ A ├«nregistra sunete pe o band─â, pe un disc etc. 2. A tip─âri. ÔÖŽ A aplica, a fixa pe o ╚Ťes─âtur─â desene colorate. 3. Fig. A comunica; a transmite. ÔÖŽ A impune, a determina. ÔÇô Din fr. imprimer.
IMPRIM├üT, -─é, imprima╚Ťi, -te, adj., s. n. 1. Adj. Care este tip─ârit. ÔÖŽ (Despre ╚Ťes─âturi) Pe care sunt aplicate, fixate desene colorate. 2. S. n. Formular-tip folosit ├«n ├«ntreprinderi ╚Öi ├«n institu╚Ťii pentru ├«ntocmirea de acte oficiale; publica╚Ťie cu caracter administrativ (adres─â, registru etc.) folosit─â ├«n ├«ntreprinderi ╚Öi institu╚Ťii. 3. S. n. (La pl.) Publica╚Ťii tip─ârite; tip─ârituri. ÔÇô V. imprima. Cf. fr. imprim├ę.
IMPRIM├ü, impr├şm, vb. I. Tranz. 1. A face urme prin ap─âsare. ÔÖŽ (Cu privire la unde acustice) A ├«nregistra (folosind diverse procedee tehnice). 2. (Tipogr.) A tip─âri. ÔŚŐ Bun de imprimat, formul─â care se scrie pe corectura unei publica╚Ťii pentru a ar─âta c─â za╚Ťul este corect ╚Öi poate fi tip─ârit. (Substantivat) Corectura pe curat trebuie s-o v─âz eu ╚Öi s─â dau bunul de imprimat. CARAGIALE, O. VII 516. ÔÖŽ A ├«ntip─âri (pe o ╚Ťes─âtur─â) desene colorate. A imprima o stamb─â. 3. Fig. A comunica, a transmite, a da. Electrificarea ╚Ť─ârii va imprima un ritm puternic operei de industrializare socialist─â a ╚Ť─ârii. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 257.
IMPRIM├üT1, imprimate, s. n. 1. Formular (cu rubrici) pentru ├«ntocmirea de acte oficiale. Apostol Bologa lu─â ├«n primire, de la locotenentul pe care venea s─â-l ├«nlocuiasc─â, biroul cu cele c├«teva registre ╚Öi imprimate. REBREANU, P. S. 139. 2. (La pl.) Publica╚Ťii tip─ârite, tip─ârituri.
IMPRIM├üT2, -─é, imprima╚Ťi, -te, adj. (Despre ╚Ťes─âturi) Pe care s├«nt ├«ntip─ârite desene colorate. M─ât─âsuri imprimate. ÔÖŽ Tip─ârit. Reproduceri fotografice imprimate.
imprim├í (a ~) vb., ind. prez. 3 impr├şm─â
imprimát s. n., pl. imprimáte
imprim├í vb., ind. prez. 1 sg. impr├şm, 3 sg. ╚Öi pl. impr├şm─â
imprimát s. n., pl. imprimáte
IMPRIM├ü vb. 1. a (se) ├«ntip─âri. (A ~ ceva pe suprafa╚Ťa unui obiect.) 2. v. publica. 3. v. tip─âri. 4. v. ├«nregistra. 5. a ├«ntip─âri, a s─âpa. (Vremea a ~ brazde ad├ónci pe fruntea lui.) 6. v. impulsiona.
IMPRIMÁ vb. v. fixa, rămâne.
IMPRIMÁT adj., s. 1. adj. v. tipărit. 2. s. v. tipăritură. 3. s. v. formular.
IMPRIMÁT s. v. publicare.
IMPRIM├ü vb. I. tr. 1. A l─âsa urme prin ap─âsare; a ├«ntip─âri. 2. A tip─âri. ÔÖŽ A ├«ntip─âri desene pe o p├ónz─â. ÔÖŽ A ├«nregistra o bucat─â muzical─â, o lectur─â etc. pe discuri sau pe band─â de magnetofon. 3. (Fig.) A da, a transmite, a comunica. [P.i. imprim. / < fr. imprimer, it. imprimere].
IMPRIMÁT s.n. 1. Hârtie pe care s-a imprimat ceva; formular folosit pentru scrierea actelor oficiale. 2. (La pl.) Tipărituri. [< imprima].
IMPRIM├ü vb. tr. 1. a l─âsa urme prin ap─âsare; a ├«ntip─âri. 2. a tip─âri. ÔŚŐ a ├«ntip─âri desene pe o p├ónz─â. 3. a ├«nregistra o bucat─â muzical─â, o lectur─â etc. pe discuri sau pe band─â de magnetofon. 4. a determina, a impune (un anumit ritm); (fig.) a transmite, a comunica. (< fr. imprimer, lat. imprimere)
IMPRIM├üT s. n. 1. h├órtie pe care s-a imprimat ceva; formular pentru scrierea actelor oficiale. 2. (pl.) tip─ârituri. (< fr. imprim├ę)
A IMPRIM├ü impr├şm tranz. 1) A face s─â se imprime; a ├«ntip─âri. 2) (buc─â╚Ťi muzicale, discursuri, convorbiri etc.) A fixa (prin metode electromagnetice) pe discuri sau pe band─â de magnetofon; a ├«nregistra. 3) (texte, imagini etc.) A reproduce pe h├órtie cu mijloace tipografice; a tip─âri. 4) (mi╚Öc─âri, impulsuri etc.) A comunica unui corp, unui dispozitiv etc.; a transmite. 5) fig. (calit─â╚Ťi, semnifica╚Ťii etc.) A atribui ├«n mod con╚Ötient. Prezentatorul a imprimat emisiunii un caracter religios. [Sil. im-pri-] /<fr. imprimer
A SE IMPRIM├ü pers. 3 se impr├şm─â intranz. (despre urme, desene etc.) A se reproduce prin ap─âsare; a se ├«ntip─âri. /<fr. imprimer
IMPRIM├üT1 ~t─â (~╚Ťi, ~te) (despre produse textile) Care are imprimate desene, figuri (colorate). /v. a imprima
IMPRIM├üT2 ~e n. 1) Foaie de h├órtie, pe care este imprimat ceva. 2) Formular ce serve╚Öte pentru scrierea unor acte oficiale. 3) la pl. Produc╚Ťie tipografic─â finit─â; tip─âritur─â. /v. a imprima
imprimà v. 1. a lăsa o urmă, a întipări: a imprima piciorul în nisip; 2. a tipări, a scoate din tipar; 3. a comunica, a transmite: a imprima o mișcare unei mașini.
imprimat a. 1. ├«ntip─ârit; 2. tip─ârit. ÔĽĹ n. bro╚Öur─â, foaie imprimat─â.
*impr├şm, a -├í v. tr. (fr. imprimer, d. lat. ├şm-primo, im-pr├şmere, a apesa. V. com-prim, presiune). ├Äntip─âresc, las urme: a imprima talpa ├«n nisip, sigilu ├«n cear─â, literele pe h├«rtie. Tip─âresc, las urmele literelor de metal pe h├«rtie: a imprima un nume pe h├«rtie, a imprima o carte. Comunic, transmit: Dumneze┼ş a imprimat materii─ş mi╚Öcarea. Fig. Produc impresiune, emo╚Ťionez: a imprima fric─â, respect.
*imprim├ít n., pl. e (fr. imprim├ę). Tip─âritur─â, lucru imprimat, tip─ârit: imprimatele-s supuse une─ş taxe postale ma─ş mic─ş de c├«t scrisorile.
imprima vb. v. FIXA. RĂMÎNE.
IMPRIMA vb. 1. a (se) ├«ntip─âri. (A ~ ceva pe suprafa╚Ťa unui obiect.) 2. a edita, a publica, a scoate, a tip─âri, (├«nv.) a publicarisi, a publicui, a scrie. (A ~ o revist─â.) 3. a tip─âri, a trage. (A ~ 1000 de exemplare din aceast─â carte.) 4. a ├«ntip─âri, a s─âpa. (Vremea a ~ brazde ad├«nci pe fruntea lui.) 5. a determina, a impulsiona, a impune. (A ~ o mi╚Öcare unui mobil.)
IMPRIMAT adj., s. 1. adj. tipărit, (înv. și reg.) tiparnic. (Un text ~.) 2. s. tipăritură, (rar) tipăreală, (înv.) publicare, tipărire. (Tot felul de ~te.) 3. s. formular. (A completat un ~.)
IMPRIMAT s. editare, imprimare, publicare, scoatere, tip─ârire, tip─ârit, tragere, (├«nv.) publicarisire, publica╚Ťie, publicitate, tip─ârie. (~ unui nou tiraj dintr-o carte.)
imprimá, imprim v. t. (intl.) 1. a lua amprentele digitale. 2. a aresta.
imprim├ít, -─â, imprima╚Ťi, -te adj. arestat, ├«nchis.

Imprimat dex online | sinonim

Imprimat definitie

Intrare: imprima
imprima verb grupa I conjugarea I
Intrare: imprimat
imprimat substantiv neutru adjectiv