Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru imposibilitate

IMPOSIBILIT├üTE, s. f. Caracterul sau situa╚Ťia a ceea ce este imposibil; faptul de a nu putea face ceva; neputin╚Ť─â. ÔÇô Din fr. impossibilit├ę, lat. impossibilitas, -atis.
IMPOSIBILIT├üTE, imposibilit─â╚Ťi, s. f. Caracterul sau situa╚Ťia a ceea ce este imposibil; faptul de a nu putea face ceva; neputin╚Ť─â. ÔÇô Din fr. impossibilit├ę, lat. impossibilitas, -atis.
IMPOSIBILIT├üTE, imposibilit─â╚Ťi, s. f. Caracterul a ceea ce este imposibil; neputin╚Ť─â. Ea vede lupta care se d─â ├«n mine ╚Öi imposibilitatea de a fi fericit. IBR─éILEANU, A. 199.
imposibilit├íte s. f., g.-d. art. imposibilitß║»╚Ťii
imposibilit├íte s. f., g.-d. art. imposibilit─â╚Ťii
IMPOSIBILIT├üTE s. neputin╚Ť─â. (~ de a face ceva.)
Imposibilitate Ôëá posibilitate
IMPOSIBILIT├üTE s.f. Caracterul a ceea ce este imposibil; lips─â de posibilitate, neputin╚Ť─â. [Cf. fr. impossibilit├ę, lat. impossibilitas].
IMPOSIBILIT├üTE s. f. caracterul a ceea ce este imposibil; lucru imposibil. ÔŚŐ neputin╚Ť─â. (< fr. impossibilit├ę, lat. impossibilitas)
IMPOSIBILIT├üTE f. 1) Caracter imposibil; lips─â de posibilitate; neputin╚Ť─â. 2) Lucru imposibil. [G.-D. imposibilit─â╚Ťii] /<fr. impossibilit├ę, lat. impossibilitas, ~atis
imposibilitate f. lipsa posibilit─â╚Ťii, neputin╚Ť─â.
*imposibilit├íte f. (lat. impossib├şlitas, -├ítis). Lips─â de posibilitate, neputin╚Ť─â: a fi ├«n imposibilitate de a pl─âti.
IMPOSIBILITATE s. neputin╚Ť─â. (~ de a face ceva.)
IMPOSIBILITATE. Subst. Imposibilitate, neputin╚Ť─â; irealitate (rar). Dificultate, greutate, anevoin╚Ť─â (├«nv.), obstacol (fig.), opreli╚Öte (fig.), stavil─â (fig.), piedic─â, barier─â (fig.), impediment, impas. Opozi╚Ťie, opunere, ├«mpotrivire, ├«mpotriveal─â (rar). Interdic╚Ťie, interzicere, oprire, restric╚Ťie, prohibire, prohibi╚Ťie. Utopie, vis. (fig.), himer─â, iluzie (fig.). Absurditate. Lucruri imposibile, icre verzi (fig.), br├«nz─â de iepure (fig.), lapte de cuc (fig.). Adj. Imposibil, ireal, irealizabil, improbabil, neverosimil, fantezist, inimaginabil, de neconceput, de necrezut, incredibil, de ne├«nchipuit, cu neputin╚Ť─â; impracticabil, de nerezolvat, de netrecut; insolvabil, nesolvabil; inadmisibil, oprit, interzis, prohibit, prohibitiv, prohibitoriu. Iluzoriu, himeric, fantastic, utopic, utopist. Neputincios, incapabil. Vb. A fi imposibil, a fi de nerezolvat, a fi impracticabil, a nu se putea, a fi cu neputin╚Ť─â, a nu avea nici o ╚Öans─â, a nu avea sor╚Ťi de izb├«nd─â, a ├«ncerca imposibilul, a cere imposibilul, a cere lapte de la vac─â stearp─â, a se zbate ├«n zadar, a c─âuta acul ├«n carul cu f├«n, a cl─âdi castele de nisip, a trage n─âdejde ca broasca de p─âr (ca ursul de coad─â, ca sp├«nul de barb─â, ca baba de din╚Ťi). A interzice, a opri, a nu ├«ncuviin╚Ťa, a se ├«mpotrivi, a se opune, a se pune ├«mpotriv─â; a prohibi, a face imposibil, a ├«ngr─âdi, a pune opreli╚Öte, a b─âga be╚Ťe ├«n roate, a torpila (fig.), a contracara. Adv. Cu neputin╚Ť─â, imposibil, peste poate, peste putin╚Ť─â, exclus, de neconceput. Niciodat─â, ├«n nici un fel, deloc, pentru nimic ├«n lume; nici poveste (vorb─â, pomeneal─â). V. greutate, inexisten╚Ť─â, ├«mpotrivire, obstacol, opozi╚Ťie.

Imposibilitate dex online | sinonim

Imposibilitate definitie

Intrare: imposibilitate
imposibilitate substantiv feminin