Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru implementat

IMPLEMENTÁ, implementez, vb. I. Tranz. A pune în practică, în funcțiune, a aplica; a integra; a îndeplini, a realiza. – După engl. implement.
IMPLEMENTÁT, -Ă, implementați, -te, adj. Care a fost aplicat, care a fost îndeplinit; care a fost integrat. – V. implementa.
IMPLEMENTÁ, implementez, vb. I. Tranz. A pune în practică, în funcțiune, a aplica; a integra; a îndeplini, a realiza. – După engl. implement.
IMPLEMENTÁT, -Ă, implementați, -te, adj. Care a fost aplicat, care a fost îndeplinit; care a fost integrat. – V. implementa.
*implementá (a ~) vb., ind. prez. 3 implementeáză
implementá vb., ind. prez. 1 sg. implementéz, 3 sg. și pl. implementeáză
IMPLEMENTÁ vb. v. introduce.
IMPLEMENTÁ vb. I. tr. (Liv.) A pune în funcțiune. ♦ A duce la bun sfârșit, a îndeplini; a realiza. [< engl. implement].
IMPLEMENTÁ vb. tr. 1. a îndeplini, a realiza. 2. a introduce. ◊ a integra în practica socială unele idei și invenții, a aplica și transforma în bunuri sociale ceea ce este nou. ◊ a pune în practică, în funcție, a aplica; (spec.) a stabili pe un ordinator un sistem de exploatare corespunzând unei funcții particulare, destinată a fi utilizată. 3. (ir.) a se instala. (< engl. implement)
A IMPLEMENTÁ ~éz tranz. A pune în practică. [Sil. im-ple-] /<engl. implement
implementá vb. I 1. A pune în funcțiune; a îndeplini, a realiza „De altfel, am auzit adeseori – din numeroase guri guvernamentale – că la noi, spre deosebire de celelalte țări fost comuniste, reforma e mult mai «adânc implementată» [...]” Cotid. 18 XI 91 p. 3. „«Omul de bine» e menit să implementeze tranziția.” D. 98/94 p. 13. „E complicat și dificil de implementat [proiectul].” R.l. internaț. 21 VIII 94 p. 1. 2. A introduce „La fabrica de ceasuri din Minsk, bunăoară, unde au fost implementați în producție 1200 de roboți și manipulatoare, un prim rezultat al automatizării complexe și flexibile este creșterea preciziei ceasurilor electronice [...]” I.B. 21 VI 85 p. 4. 3. (ironic) A se instala „Știrbu, ștabul fostelor G.A.P.-uri, abia așteaptă ceea ce i s-a promis la întrevederea de la Cotroceni din vară. «Porniți înainte, tovarăși», până la Havana Castristă. Dar nu «temporizați» pasul, nu vă «implementați» prin Europa, căci s-ar putea ca pe Fidel să nu-l mai prindeți [...]” R.l. 12 X 91 p. 4. 4. (ironic) A băga „Pân’ găina și-o frigea, potera-l înconjura, la zdup îl implementa.R.l. 28 VI 93 p. 1; v. și celular, libertin (din engl. to implement; DN3, DEX-S)

Implementat dex online | sinonim

Implementat definitie

Intrare: implementa
implementa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: implementat
implementat adjectiv