Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru imaginat

IMAGIN├ü, imaginez, vb. I. Tranz. A-╚Öi ├«nchipui ceva; p. ext. a concepe, a crea, a inventa, a n─âscoci. ÔÇô Din fr. imaginer, lat. imaginari.
IMAGIN├üT, -─é, imagina╚Ťi, -te, adj. Care este ├«nchipuit. ÔÖŽ Conceput, creat. ÔÇô V. imagina.
IMAGIN├ü, imaginez, vb. I. Tranz. A-╚Öi ├«nchipui ceva; p. ext. a concepe, a crea, a inventa, a n─âscoci. ÔÇô Din fr. imaginer, lat. imaginari.
IMAGIN├üT, -─é, imagina╚Ťi, -te, adj. Care este ├«nchipuit. ÔÖŽ Conceput, creat. ÔÇô V. imagina.
IMAGIN├ü, imaginez, vb. I. Tranz. A-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi reprezenta ceva, a f─âuri ├«n imagina╚Ťie; a inventa, a n─âscoci. Ai ajuns p├«n─â aici cu ├«ndr─âzneala? Imaginezi fantasmagorii, faci pe detectivul. SADOVEANU, P. M. 120. Imaginase un mic roman. Se g├«ndea chiar s─â-l scrie. C. PETRESCU, C. V. 47. Jignit─â de so╚Ťul Elenei, Zoe imagineaz─â o r─âzbunare. BOLINTINEANU, O. 430. ÔŚŐ Refl. (Cu pronumele ├«n dativ) Nu pot s─â-mi imaginez unde se va a╚Öeza chipul tatei. SAHIA, N. 49.
IMAGIN├üT, -─é, imagina╚Ťi, -te, adj. ├Änchipuit, scornit, n─âscocit, inventat. ├Änt├«mplare imaginat─â.
imaginá (a ~) vb., ind. prez. 3 imagineáză
imagin├í vb., ind. prez. 1 sg. imagin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. imagine├íz─â
IMAGIN├ü vb. 1. a-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a-╚Öi reprezenta, a vedea, (├«nv.) a-╚Öi figura. (Cum ╚Ťi-o ~ tu pe ea?) 2. v. a╚Ötepta. 3. v. p─ârea. 4. v. concepe. 5. v. inventa. 6. v. b─ânui. 7. v. ├«nf─â╚Ťi╚Öa. 8. v. ilustra.
IMAGINÁT adj. v. imaginar.
IMAGIN├ü vb. I. tr. A-╚Öi ├«nchipui ceva. ÔÖŽ A inventa, a crea. [< fr. imaginer, it. immaginare, cf. lat. imaginari].
IMAGIN├ü vb. tr. a-╚Öi ├«nchipui ceva. ÔŚŐ a concepe, a inventa. (< fr. imaginer, lat. imaginari)
A IMAGIN├ü ~├ęz tranz. (construit cu un pronume ├«n dativ) A-╚Öi reprezenta ├«n g├ónd; a-╚Öi ├«nchipui. /<fr. imaginer, lat. imaginari
imaginà v. 1. a închipui, a-și reprezenta în spirit, a crea prin cugetare; 2. a crede fără cuvânt: își imaginează că e persecutat.
*imagin├ęz v. tr. (lat. im├ígino, -├íre, oglindesc; im├íginor, -├íri, ├«m─ş imaginez). ├Änchipu─ş, reprezent ceva ├«n minte: ├«m─ş imaginez o cas─â. Pricep, ghicesc: ├«m─ş imaginez cum a fost ├«ntrecerea. Cred f─âr─â motiv: ├«m─ş imaginez c─â-s nenorocit. Inventez: imaginez o ma╚Öin─â.
IMAGINA vb. 1. a-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a-╚Öi reprezenta, a vedea, (├«nv.) a-╚Öi figura. (Cum ╚Ťi-o ~ tu pe ea?) 2. a (se) a╚Ötepta, a crede, a-╚Öi ├«nchipui. (Ce ╚Ťi-ai ~ c─â ai s─â vezi?) 3. a crede, a-╚Öi ├«nchipui, a i se n─âz─âri, a i se p─ârea, (├«nv. ╚Öi pop.) a i se n─âluci. (├Ä╚Ťi ~ numai c─â l-ai v─âzut!) 4. a concepe, a g├«ndi, a-╚Öi ├«nchipui, a vedea (Cum ├«╚Ťi ~ tu realizarea acestui lucru?) 5. a afla, a concepe, a crea, a descoperi, a elabora, a face, a g─âsi, a g├«ndi, a inventa, a n─âscoci, a pl─ânui, a pl─âsmui, a proiecta, a realiza, a scorni, (├«nv. ╚Öi pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a ├«nchipui, (reg.) a tocmi, (├«nv.) a unelti, (fig.) a na╚Öte, a urzi, a z─âmisli. (A ~ un nou sistem de...) 6. a b─ânui, a crede, a ghici, a g├«ndi, a-╚Öi ├«nchipui, a ├«ntrez─âri, a presupune, a prevedea, a socoti, a ╚Öti, a visa, (rar) a prevesti, (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âd─âi, (reg.) a chibzui, a prob─âlui, (fig.) a mirosi. (Cine ╚Öi-ar fi ~ c─â se va ├«nt├«mpla astfel?) 7. a ├«nchipui, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta, (├«nv.) a ar─âduce. (Decorul ~ o p─âdure.) 8. a ilustra, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta. (Acest desen ~...)
IMAGINAT adj. fictiv, imaginar, ireal, închipuit, născocit, nereal, plăsmuit, scornit. (O întîmplare ~.)

Imaginat dex online | sinonim

Imaginat definitie

Intrare: imagina
imagina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: imaginat
imaginat adjectiv