Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru ilustrat

ILUSTR├ü, ilustrez, vb. I. 1. Tranz. A l─âmuri mai bine o problem─â prin exemple, prin fapte, prin gesturi. ÔÖŽ A reprezenta (printr-un desen, printr-o imagine etc.). 2. Refl. A se remarca, a se distinge ├«ntr-un anumit domeniu. 3. Tranz. A ├«mpodobi cu ilustra╚Ťii o carte, un text etc. ÔÇô Din fr. illustrer, lat. illustrare.
ILUSTR├üT, -─é, ilustra╚Ťi, -te, adj., s. f. 1. Adj. Cu ilustra╚Ťii. 2. S. f., adj. (Carte po╚Ötal─â) care are pe una dintre fe╚Ťe o imagine (fotografiat─â sau desenat─â). ÔÇô V. ilustra. Cf. fr. illustr├ę.
ILUSTR├ü, ilustrez, vb. I. 1. Tranz. A l─âmuri mai bine o problem─â prin exemple, prin fapte, prin gesturi. ÔÖŽ A reprezenta (printr-un desen, printr-o imagine etc.). 2. Refl. A se remarca, a se distinge ├«ntr-un anumit domeniu. 3. Tranz. A ├«mpodobi cu ilustra╚Ťii o carte, un text etc. ÔÇô Din fr. illustrer, lat. illustrare.
ILUSTR├üT, -─é, ilustra╚Ťi, -te, adj., s. f. 1. Adj. Cu ilustra╚Ťii. 2. S. f., adj. f. (Carte po╚Ötal─â) care are pe una dintre fe╚Ťe o imagine (fotografiat─â sau desenat─â). ÔÇô V. ilustra. Cf. fr. illustr├ę.
ILUSTR├ü, ilustrez, vb. I. 1. Tranz. A exemplifica o problem─â prin exemple demonstrative, prin fapte, gesturi, a arunca o lumin─â clar─â asupra unei anumite probleme, situa╚Ťii etc. ├Änt├«i expune teoria, apoi o ilustreaz─â prin exemple. Ôľş ├Ä╚Öi ilustra nara╚Ťiunea cu gesturi, str├«mb─âturi ╚Öi schimb─âri de glas caraghioase. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 69. 2. Refl. A se distinge, a se remarca, a deveni celebru. Unii... s-au ilustrat ca profesori ╚Öi ca ├«nal╚Ťi func╚Ťionari. GHICA, S. 57. ÔÖŽ Tranz. A face s─â se disting─â, s─â se remarce. ├Äntre cet─â╚Ťenii ce au ilustrat Moldova a fost ╚Öi unul Ioan T─âutul. B─éLCESCU, O. I 81. 3. Tranz. A ├«mpodobi (o carte, un text etc.) cu ilustra╚Ťii. ÔÖŽ A prezenta printr-un desen; a reprezenta. Mai demult v─âzusem gravura care ilustreaz─â memorabila... ├«nt├«lnire [a greierului] cu furnica. BOGZA, A. ├Ä. 660.
ILUSTR├üT, -─é, ilustra╚Ťi, -te, adj. (Despre un text, o revist─â etc.) ├Ämpodobit cu ilustra╚Ťii. Edi╚Ťie ilustrat─â. ÔÖŽ (Despre c─âr╚Ťi po╚Ötale) Care are pe una din fe╚Ťe o imagine. Albumul ei cu scoar╚Ťe violete E plin de c─âr╚Ťi po╚Ötale ilustrate. TOP├ÄRCEANU, M. 20. ÔŚŐ (Substantivat, f.; v. vedere) Mi-a trimis o ilustrat─â de la mare.
ilustrá (a ~) vb., ind. prez. 3 ilustreáză
ilustrátă s. f., g.-d. art. ilustrátei; pl. ilustráte
ilustr├í vb., ind. prez. 1 sg. ilustr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ilustre├íz─â
ilustrátă s. f., pl. ilustráte
ILUSTR├ü vb. 1. v. exemplifica. 2. a imagina, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta. (Acest desen ~...) 3. v. marca. 4. v. remarca.
ILUSTRÁTĂ s. v. vedere.
ILUSTR├ü vb. I. 1. tr. A l─âmuri, a clarifica o problem─â prin exemple, prin gesturi etc. 2. refl. A se distinge, a se remarca, a ajunge celebru. 3. tr. A ├«mpodobi cu ilustra╚Ťii o carte, un text. ÔÖŽ A reprezenta. [< fr. illustrer, cf. it., lat. illustrare].
ILUSTR├üT─é s.f. Carte po╚Ötal─â prev─âzut─â pe una din fe╚Ťe cu o vedere. [< ilustra].
ILUSTR├ü vb. I. tr. 1. a l─âmuri, a clarifica o problem─â prin exemple, gesturi etc. 2. a ├«mpodobi un text cu ilustra╚Ťii. ÔŚŐ (despre desene, imagini) a reprezenta. II. refl. a se distinge, a deveni ilustru. (< fr. illustrer, lat. illustrare)
ILUSTR├üT─é s. f. carte po╚Ötal─â prev─âzut─â pe una din fe╚Ťe cu o vedere. (< ilustra)
A ILUSTR├ü ~├ęz tranz. 1) (probleme, teze, teorii etc.) A clarifica prin exemple; a exemplifica. 2) (c─âr╚Ťi, texte etc.) A ├«nzestra cu ilustra╚Ťii. 3) (idei, planuri) A reprezenta printr-un desen sau printr-o imagine. /<fr. illustrer, lat. illustrare
A SE ILUSTR├ü m─â ~├ęz intranz. (despre persoane) A deveni ilustru; a se manifesta ├«n mod deosebit; a se distinge; a se remarca; a excela; a se eviden╚Ťia. /<fr. illustrer, lat. illustrare
ILUSTR├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) Care este cu ilustra╚Ťii. /<fr. illustr├ę
ILUSTR├üT─é ~e f. Carte po╚Ötal─â care are imprimat─â pe una din fe╚Ťe o imagine. [Sil. -lus-tra-t─â] /<fr. illustr├ę
ilustrà v. 1. a face ilustru; 2. a orna un text cu gravuri.
ilustrat a. 1. devenit ilustru; 2. ornat cu gravuri: carte ilustrat─â.
*ilustr├ít, -─â adj. Ornat cu figur─ş: cart─â postal─â ilustrat─â.
*ilustr├ęz v. tr. (lat. illustrare, d. lustrum, cur─â╚Ťire. V. lustru). Fac ilustru: vitejia te ilustreaz─â. Ornez cu ilustra╚Ťiun─ş (cu gravur─ş) o carte.
ILUSTRA vb. 1. a exemplifica, (├«nv.) a pildui. (╚śi-a ~ expunerea.) 2. a imagina, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta. (Acest desen ~...) 3. a ├«nsemna, a marca, a reprezenta, a semnifica. (Acest volum ~ o dat─â ├«n literatura noastr─â.) 4. a se deosebi, a se distinge, a se eviden╚Ťia, a se remarca, a se singulariza, (├«nv.) a se ├«nsemna, a se semnala, a se vesti. (Prin ce s-a ~ interpretarea lui?)

Ilustrat dex online | sinonim

Ilustrat definitie

Intrare: ilustra
ilustra verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: ilustrat
ilustrat adjectiv