Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru iluminare

ILUMIN├ü, iluminez, vb. I. 1. Tranz. A (produce ╚Öi a) r─âsp├óndi lumin─â (artificial─â) ├«ntr-o ├«nc─âpere, pe o strad─â etc. 2. Refl. Fig. (Despre fa╚Ť─â, ochi etc. sau despre oameni) A str─âluci de bucurie, de mul╚Ťumire etc.; a se bucura, a se ├«nveseli. ÔÇô Din fr. illuminer, lat. illuminare.
ILUMIN├üRE, ilumin─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ilumina ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. ilumina.
ILUMIN├ü, iluminez, vb. I. 1. Tranz. A (produce ╚Öi a) r─âsp├óndi lumin─â (artificial─â) ├«ntr-o ├«nc─âpere, pe o strad─â etc. 2. Refl. Fig. (Despre fa╚Ť─â, ochi etc. sau despre oameni) A str─âluci de bucurie, de mul╚Ťumire etc.; a se bucura, a se ├«nveseli. ÔÇô Din fr. illuminer, lat. illuminare.
ILUMIN├üRE, ilumin─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ilumina ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. ilumina.
ILUMIN├ü, iluminez, vb. I. 1. Tranz. A proiecta lumin─â pe suprafa╚Ťa unui corp. Sute de gondole iluminate de tor╚Ťe tremur─â pe ap─â. CAMIL PETRESCU, T. II 249. ÔŚŐ Fig. Un p├«lc de ╚Öcol─âri╚Ťe ilumina sala. GALACTION, O. I 57. ÔŚŐ Absol. Reflexul fl─âc─ârilor uria╚Öe Prin noaptea grea de zgur─â, Ilumineaz─â triumfal. CAMIL PETRESCU, V. 89. 2. Refl. Fig. (Despre obrazul, ochii, mintea, spiritul cuiva) A se ├«nviora, a se ├«nveseli; a se lumina. Rar de tot se ilumineaz─â la fa╚Ť─â, ca un copil. CAMIL PETRESCU, T. II 174. ÔŚŐ Tranz. A fost o bucurie care m-a iluminat ├«nl─âuntru ca un soare. CAMIL PETRESCU, U. N. 135.
ILUMIN├üRE, ilumin─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ilumina ╚Öi rezultatul ei. Iluminarea ora╚Öului.
iluminá (a ~) vb., ind. prez. 3 ilumineáză
!ilumináre s. f., g.-d. art. iluminắrii; pl. iluminắri
ilumin├í vb., ind. prez. 1 sg. ilumin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ilumine├íz─â
ilumináre s. f. luminare
ILUMIN├ü vb. I. 1. tr. A lumina puternic (├«n scop decorativ). 2. refl. (Fig.) A se ├«nviora, a se lumina la fa╚Ť─â; a se ├«nveseli. [< fr. illuminer, lat., it. illuminare].
ILUMIN├üRE s.f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) ilumina ╚Öi rezultatul ei. 2. (Fiz.) Fluxul de lumin─â care cade pe unitatea de suprafa╚Ť─â; luminaj. [< ilumina, dup─â fr. illumination].
ILUMIN├ü vb. I. tr. a lumina puternic (decorativ). II. refl. (fig.; despre fa╚Ť─â, ochi etc.) a str─âluci de bucurie. (< fr. illuminer, lat. illuminare)
ILUMIN├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) ilumina. 2. (fiz.) m─ârime fotometric─â egal─â cu densitatea fluxului lumios care cade pe suprafa╚Ťa unui corp. (< ilumina)
A ILUMIN├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (├«nc─âperi, str─âzi, corpuri etc.) A ├«nv─âlui ├«n lumin─â; a face luminos. 2) (persoane) A face s─â se ilumineze. 2. intranz. A degaja lumin─â. /<fr. illuminer
A SE ILUMIN├ü m─â ~├ęz intranz. (despre fa╚Ť─â, ochi, persoane etc.) A deveni luminos; a-╚Öi rec─âp─âta buna dispozi╚Ťie; a se ├«nsenina. /<fr. illuminer
ILUMIN├üRE ~─âri f. v. A ILUMINA ╚Öi A SE ILUMINA. ÔŚŐ ~ artificial─â luminare cu ajutorul l─âmpilor sau tuburilor luminescente. /v. a (se) ilumina
ilumin├á v. 1. a r─âsp├óndi lumin─â peste ceva; 2. a face ilumina╚Ťiuni; 3. fig. a lumina inteligen╚Ťa, spiritul.
*ilumin├ęz v. tr. (lat. ill├║mino, -├íre). R─âsp├«ndesc lumin─â peste ceva. A╚Öez luminile simetric la o s─ârbare. Fig. Luminez sufletu (inteligen╚Ťa).
ILUMINAREA C├éMPULUI DE LUPT─é are drept scop iluminarea terenului ╚Öi a obiectivelor inamice pentru m─ârirea efectului ac╚Ťiunilor de lupt─â pe timp de noapte: ofensive, trageri cu armamentul de artilerie ╚Öi de infanterie, bombardamente aeriene. Se realizeaz─â cu proiectile de artilerie ╚Öi cu bombe de avia╚Ťie cu ├«nc─ârc─âtur─â luminoas─â (pentru zone apropiate ╚Öi de mic─â ├«ntindere) ╚Öi cu rachete luminoase cu para╚Öut─â. Aceast─â ac╚Ťiune se execut─â corelat cu utilizarea aparaturii optice pe timp de noapte ╚Öi poate fi: continu─â, pe toat─â durata ac╚Ťiunii de lupt─â ╚Öi periodic─â, ├«n anumite momente.
ILUMIN├üRE (< lumina) s. f. 1. (FIZ.) M─ârime fotometric─â egal─â cu densitatea fluxului luminos care cade pe suprafa╚Ťa unui corp. Se m─âsoar─â ├«n luc╚Öi. I. necesar─â cititului este de 5-100 luc╚Öi, cea produs─â de soare este de 100.000 luc╚Öi etc. ÔŚŐ I. energetic─â = m─ârime egal─â cu raportul dintre fluxul energetic incident pe element de suprafa╚Ť─â ╚Öi aria acestei suprafe╚Ťe. Se m─âsoar─â ├«n W/m2. Sin.: iradiere. 2. (├Än mistica cre╚Ötin─â) Unul dintre ╚Ťelurile contempla╚Ťiei ╚Öi treapt─â a experien╚Ťei mistice, mai ales pe drumul m├óntuirii.

Iluminare dex online | sinonim

Iluminare definitie

Intrare: ilumina
ilumina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: iluminare
iluminare substantiv feminin