Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru ilir

ILÍR, -Ă, iliri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația vechii Ilirii sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Iliriei sau ilirilor (1), privitor la Iliria ori la iliri. ♦ (Substantivat, f.) Limbă indo-europeană vorbită în vechea Ilirie. – Din n. pr. Iliria (derivat regresiv).
ILÍR, -Ă, iliri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a vechii Ilirii sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Iliriei sau ilirilor (1), privitor la Iliria sau la iliri. ♦ (Substantivat, f.) Limbă indo-europeană vorbită în vechea Ilirie. – Din n. pr. Iliria (derivat regresiv).
ilír adj. m., s. m., pl. ilíri; adj. f., s. f. ilíră, pl. ilíre
ilíră (limbă) s. f., g.-d. art. ilírei
ilír s. m., adj. m., pl. ilíri; f. sg. ilíră, g.-d. art. ilírei, pl. ilíre
ilíră (limba) s. f., g.-d. art. ilírei
ILÍR, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) al unei populații de pe țărmul Mării Adriatice. ◊ (s. f.) limbă indo-europeană vorbită în antichitate de iliri. (cf. Iliria)
ILÍR1 ~ă (~i, ~e) ist. Care aparținea Iliriei sau populației ei; din Iliria. /Din Iliria n. pr.
ILÍR2 ~ă (~i,~e) m. și f. ist. Persoană care făcea parte din populația de bază a Iliriei. /Din Iliria n. pr.
ILÍRĂ f. mai ales art. Limbă ilirilor. /Din Iliria n. pr.
iliri m. pl. popor din familia tracă, ai căror ultimi descendenți se consideră Albanezii.
ILÍRĂ (< n. pr. Iliria) s. f. Limbă indo-europeană vorbită în Antichitate de iliri; foarte puțin cunoscută din cauza lipsei textelor; se presupune că a stat la baza limbii albaneze.
ILÍRI (< n. pr. Iliria) s. m. pl. (În Antichitate) Denumirea unui grup de triburi indo-europene care au populat partea de NV a Pen. Balcanice (dalmați, panoni ș.a.) și partea de SE a Pen. Apeninice (iapigi, mesapi ș.a.). Au fost supuși de romani și romanizați (sfârșitul sec. 3-sfârșitul sec. 1 î. Hr.). V. Iliria.
ILÍRĂ s. f. (< Iliria, prin derivare regresivă): limbă indo-europeană, în contact sau înrudită (?) cu traca (v.). Era vorbită de iliri – locuitori ai Iliriei, provincie antică în nordul Peninsulei Balcanice. Este foarte puțin cunoscută (numai prin câteva nume de persoane și locuri).

Ilir dex online | sinonim

Ilir definitie

Intrare: ilir (s.m.)
ilir substantiv masculin
Intrare: ilir (adj.)
ilir adjectiv