Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru iederă

IÉDERĂ, iedere, s. f. Specie de arbust târâtor sau agățător, cu frunze verzi strălucitoare și cu flori mici, galbene-verzui, adesea cultivat ca plantă decorativă (Hedera helix). ◊ Iederă albă = arbust cu tulpina întinsă pe pământ, cu frunze pieloase și cu flori albe-gălbui, aglomerate în capitule (Daphne blagayana). – Lat. hedera.
IÉDERĂ, iedere, s. f. Specie de arbust târâtor sau agățător, cu frunze verzi strălucitoare și cu flori mici, galbene-verzui, adesea cultivat ca plantă decorativă (Hedera helix). ◊ Iederă albă = arbust cu tulpina întinsă pe pământ, cu frunze pieloase și cu flori albe-gălbui, aglomerate în capitule (Daphne blagayana). – Lat. hedera.
IÉDERĂ, iederi, s. f. Plantă agățătoare cu frunze verzi strălucitoare, care se fixează puternic pe ziduri sau pe trunchiul arborilor; se plantează adesea în scopuri decorative (Hedera). Am paseri multe și felurite. De ici din portița încununată cu iederă, hai să le privim. GÎRLEANU, L. 9. Uriașe păduri ce-și lăsau cortinele grele de iederi și de liane pînă pe țărmuri îi treceau pe dinaintea ochilor. ANGHEL, PR. 43. Este drept că viața-ntreagă, Ca și iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă. EMINESCU, O. I 133.
iéderă s. f., g.-d. art. iéderei; pl. iédere
iéderă s. f. (sil. ie-), g.-d. art. iéderei; pl. iédere
iéderă s. f., pl. iederi
IÉDERĂ s. v. smirdar.
iéderă s. f.1. Plantă agățătoare cu frunze verzi strălucitoare (Hedera helix). – 2. Varietate de rododendron (Rhododendron Kotschyi). – 3. Varietate de saschiu Vinca minor. – Mr. eadiră, megl. iadră. Lat. hĕdera (Pușcariu 763; Candrea-Dens., 806; REW 4092; DAR), cf. it. edera, fr. lierre, prov. edra, sp. hiedra, port. hera.
IÉDERĂ ~e f. Arbust agățător, cu frunze verzi, lucioase și persistente, și cu flori mici, galbene-verzui (cultivat deseori ca plantă decorativă). [G.-D. iederei] /<lat. hedera
iederă t. plantă totdeauna verde, cu foi late și lucitoare, care se cațără pe stânci și pe ziduri umede (Hedera helix). [Lat. HEDERA].
ĭéderă f., pl. e (lat. hĕdĕra, it. édera, pv. edra, vfr. ierre, nfr. lierre [din l’ierre], sp. hiedra, pg. hera). O plantă agățătoare ale căreĭ fructe negre seamănă a bace (hédera helix). – Scris și ederă.
iederă s. v. SMIRDAR.
iedera, joc* popular românesc, întâlnit în Banat, cu ritm* binar* și mișcare vioaie. Melodia executată vocal.
iéderă, (iadără), s.f. – (bot.) Plantă agățătoare cu frunze verzi, strălucitoare (Hedera helix): „Viță verde iadăra” (refren în colindele maramureșene). Se folosește în medicina populară pentru nădușală, dureri de picioare, contra zburăturii (isterie, halucinație), la fracturi. Fetele se spală cu ea, ca să le crească părul. Lăstarii conțin o substanță colorantă (galbenă, cafenie), folosită la vopsit (Borza 1968: 82). Simbolizează permanența, veșnicia și nemurirea sufletului, deoarece este verde tot anul (Evseev 2001). – Lat. hedera.
HEDERA L., IEDERĂ, fam. Araliaceae. Gen originar din sudul Europei, nordul Africii și Asia, cuprinde 7 specii, arbuști agățători. Tulpina se fixează de arbori sau alte obiecte de sprijin cu ventuzele de pe rădăcinile aeriene. În lipsa suporților devine tîrîtoare. Frunze simple, coriacee, persistente, glabre, lucioase, digitat-nervate, verzi, – partea superioară mai închisă și cu nervații accentuate, cea inferioară mai deschisă și nervație mai puțin accentuată -, cu marginile întregi, ovate – pe lujerii floriferi – și dințate sau lobate – pe cei vegetativi; lamina, de cele mai, multe ori mai scurtă decît pețiolul. Flori albe sau galbene, dispuse în umbele. Fruct, bacă neagră, cca 5 mm diametru.
Hedera helix D. Specie care înflorește toamna. Flori (corolă cu petale pubescente, largi, la bază trunchiate,; pe tip 5, albe-verzui) dispuse în umbele globuloase, pe pedunculi pubescenți. Fructe negre, drupe baciforme. Frunze mici, pieloase, persistente, simple, glabre, lucioase, alterne, dințaț-nervate, verzi, cu marginile întregi, ovate, pe lujerii floriferi și 3-5 lobi triunghiulari, pe cei vegetativi. Liană agățătoare sau tîrîtoare care se poate fixa cu rădăcinile sale adventive pe diferiți (suporți (arbori, stîlpi, ziduri) ce depășesc mult înălțimea de 15 m. Este exigentă față de căldură, degeră parțial, la temperaturi prea coborîte. Preferă soluri fertile și umede, rezistă la fum și gaze.

Iederă dex online | sinonim

Iederă definitie

Intrare: iederă (pl. -e)
iederă pl. -e substantiv feminin
  • silabisire: ie-
Intrare: iederă (pl. -i)
iederă pl. -i