Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru ideogramă

IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.
IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.
IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn scris care reprezintă un cuvînt întreg și care este folosit în sistemul de scriere a unor limbi (chineză, veche egipteană etc.). În epoca apariției statelor și a dezvoltării comerțului, ideogramele au început să fie întrebuințate din ce în mai mult, fiind mai potrivite pentru noile necesități. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 366, 5/2. - Pronunțat: -de-o-.
ideográmă (semn grafic) (-de-o-gra-) s. f., g.-d. art. ideográmei; pl. ideográme
ideográmă (semn grafic) s. f. (sil. -de-o-gra-), g.-d. art. ideográmei; pl. ideográme
IDEOGRÁMĂ s.f. Semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvânt, o idee. [< fr. idéogramme, cf. gr. idea – idee, gramma – scriere].
IDEOGRÁMĂ s. f. semn grafic folosit în scrierea unor limbi (egipteana, chineza) pentru a reprezenta un cuvânt, o idee. (< fr. idéogramme)
IDEOGRÁMĂ ~e f. Semn grafic folosit în scrierea limbilor unor popoare (egiptean, chinez etc.) și care redă un cuvânt întreg (o idee). /<fr. idéogramme
IDEOGRÁMĂ s. f. (< fr. idéogramme, cf. gr. ideogramma „reprezentare a ideilor” < idea „idee” + gramma „semn”, „scriere”): semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvânt, o idee, un obiect; imagine care înfățișează sintetic, prin forme pictografice, o anume gândire. v. și pictográmă.
IDEO- „idee, noțiune”. ◊ gr. idea „formă, aparență, idee” > fr. idéo-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. ideo-. □ ~frenie (v. -frenie), s. f., stare patologică mintală caracterizată prin anomalia ideilor; ~genie (v. -genie1), s. f., formare a ideilor; ~glosie (v. -glosie), s. f., termen prin care se pune în evidență însușirea de unicitate a personalității; ~grafie (v. -grafie), s. f., sistem de reprezentare a ideilor prin semne care sugerează obiectele; ~gramă (v. -gramă), s. f., semn grafic utilizat în scrierea hieroglifică pentru a nota un cuvînt sau o idee; ~log (v. -log), s. m. și f., persoană care formulează, apără și reprezintă ideologia unei clase sau a unui grup social; ~logie (v. -logie1), s. f., totalitatea ideilor și concepțiilor care exprimă, într-o formă teoretică, interesele și aspirațiile unei clase sau ale unei categorii sociale, determinate de condițiile obiective ale existenței acesteia; ~motor (v. -motor), adj., care intră în acțiune sub influența unei excitări cerebrale.

ideogramă definitie

ideogramă dex

Intrare: ideogramă
ideogramă substantiv feminin
  • silabisire: -de-o-gra-