ideogramă definitie

10 definiții pentru ideogramă

IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.
IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.
IDEOGRÁMĂ, ideograme, s. f. Semn scris care reprezintă un cuvînt întreg și care este folosit în sistemul de scriere a unor limbi (chineză, veche egipteană etc.). În epoca apariției statelor și a dezvoltării comerțului, ideogramele au început să fie întrebuințate din ce în mai mult, fiind mai potrivite pentru noile necesități. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 366, 5/2. - Pronunțat: -de-o-.
ideográmă (semn grafic) (-de-o-gra-) s. f., g.-d. art. ideográmei; pl. ideográme
ideográmă (semn grafic) s. f. (sil. -de-o-gra-), g.-d. art. ideográmei; pl. ideográme
IDEOGRÁMĂ s.f. Semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvânt, o idee. [< fr. idéogramme, cf. gr. idea – idee, gramma – scriere].
IDEOGRÁMĂ s. f. semn grafic folosit în scrierea unor limbi (egipteana, chineza) pentru a reprezenta un cuvânt, o idee. (< fr. idéogramme)
IDEOGRÁMĂ ~e f. Semn grafic folosit în scrierea limbilor unor popoare (egiptean, chinez etc.) și care redă un cuvânt întreg (o idee). /<fr. idéogramme
IDEOGRÁMĂ s. f. (< fr. idéogramme, cf. gr. ideogramma „reprezentare a ideilor” < idea „idee” + gramma „semn”, „scriere”): semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvânt, o idee, un obiect; imagine care înfățișează sintetic, prin forme pictografice, o anume gândire. v. și pictográmă.
IDEO- „idee, noțiune”. ◊ gr. idea „formă, aparență, idee” > fr. idéo-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. ideo-. □ ~frenie (v. -frenie), s. f., stare patologică mintală caracterizată prin anomalia ideilor; ~genie (v. -genie1), s. f., formare a ideilor; ~glosie (v. -glosie), s. f., termen prin care se pune în evidență însușirea de unicitate a personalității; ~grafie (v. -grafie), s. f., sistem de reprezentare a ideilor prin semne care sugerează obiectele; ~gramă (v. -gramă), s. f., semn grafic utilizat în scrierea hieroglifică pentru a nota un cuvînt sau o idee; ~log (v. -log), s. m. și f., persoană care formulează, apără și reprezintă ideologia unei clase sau a unui grup social; ~logie (v. -logie1), s. f., totalitatea ideilor și concepțiilor care exprimă, într-o formă teoretică, interesele și aspirațiile unei clase sau ale unei categorii sociale, determinate de condițiile obiective ale existenței acesteia; ~motor (v. -motor), adj., care intră în acțiune sub influența unei excitări cerebrale.

ideogramă dex

Intrare: ideogramă
ideogramă substantiv feminin
  • silabisire: -de-o-gra-