Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

11 defini╚Ťii pentru hoin─ârire

HOIN─éR├Ź, hoin─âresc, vb. IV. Intranz. A umbla, a c─âl─âtori mult ╚Öi f─âr─â ╚Ťint─â, f─âr─â rost. ÔÇô Din hoinar.
HOIN─éR├Ź, hoin─âresc, vb. IV. Intranz. A umbla, a c─âl─âtori mult ╚Öi f─âr─â ╚Ťint─â, f─âr─â c─âp─ât├ói. ÔÇô Din hoinar.
HOIN─éR├Ź, hoin─âresc, vb. IV. Intranz. A umbla hoinar, a bate drumurile, a c─âl─âtori f─âr─â ╚Ťint─â; a vagabonda. Po╚Ťi uita o strad─â-n care... ai hoin─ârit sub tei c├«ndva. CASSIAN, H. 24. Ar fi vrut ca toat─â noaptea s─â umble hoin─ârind pe str─âzi singuratece. ARDELEANU, D. 167. S─â-╚Ťi faci ╚Öi tu rost aici, ca to╚Ťi megia╚Öii, nu mai hoin─âri prin a lume. ISPIRESCU, L. 231. ÔÖŽ Tranz. (Rar, complementul indic─â un loc, o regiune) A cutreiera. Veveri╚Ťa pleac─â creang─â l├«ng─â creang─â ╚Öi hoin─âre╚Öte, ca o de╚Öucheat─â, p─âdurea ├«ntreag─â. G├ÄRLEANU, L. 18.
hoin─âr├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. hoin─âr├ęsc, imperf. 3 sg. hoin─âre├í; conj. prez. 3 s─â hoin─âre├ísc─â
hoin─âr├ş vb. (sil. hoi-), ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. hoin─âr├ęsc, imperf. 3 sg. hoin─âre├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. hoin─âre├ísc─â
HOIN─éR├Ź vb. 1. a vagabonda, (├«nv. ╚Öi reg.) a nemernici, (reg.) a t─âl─âl─âi, (prin Transilv.) a budu╚Ölui, (Mold.) a l─âinici, (Transilv.) a techerghi, (├«nv.) a h─âim─âni, a ╚Ötreng─âri. (Toat─â ziua ~.) 2. a pribegi, a r─ât─âci, a vagabonda, (prin Mold.) a b─âd─âd─âi, a horh─âi. (~ din loc ├«n loc.) 3. a colinda, a cutreiera, a peregrina, a r─ât─âci, a umbla, a vagabonda, (livr.) a flana. (Pe unde n-a ~?)
A HOIN─éR├Ź ~├ęsc intranz. 1) A fi hoinar; a r─ât─âci; a vagabonda. 2) fig. fam. A umbla mult ╚Öi f─âr─â rost (ca un hoinar); a r─ât─âci; a vagabonda. /Din hoinar
hoin─âr├Č v. a bate p─âdurile, a umbla f─âr─â c─âp├ót├óiu.
ho─şn─âr├ęsc v. intr. (d. ho─şnar). Umblu cranga.
HOINĂRI vb. 1. a vagabonda, (înv. și reg.) a nemernici, (reg.) a tălălăi, (prin Transilv.) a budușlui, (Mold.) a lăinici, (Transilv.) a techerghi, (înv.) a hăimăni, a ștrengări. (Toată ziua ~.) 2. a pribegi, a rătăci, a vagabonda, (prin Mold.) a bădădăi, a horhăi. (~ din loc în loc.) 3. a colinda, a cutreiera, a peregrina, a rătăci, a umbla, a vagabonda, (livr.) a flana. (Pe unde n-a ~?)
A HOIN─éRI a umbla creanga / frunza fr─âsinelului / lelea / pantaraura / teleleu, a bate str─âzile.

Hoin─ârire dex online | sinonim

Hoin─ârire definitie

Intrare: hoin─âri
hoin─âri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
  • silabisire: hoi-
Intrare: hoin─ârire
hoin─ârire infinitiv lung