Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru hipofiza

HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.
HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.
HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. Glandă endocrină cu funcțiuni multiple, situată pe fața inferioară a encefalului și avînd o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; funcționarea ei defectuoasă provoacă obezitatea, poliuria etc., iar hipertrofia ei provoacă acromegalia, gigantismul.
hipofíză s. f., g.-d. art. hipofízei; pl. hipofíze
hipofíză s. f., g.-d. art. hipofízei; pl. hipofíze
HIPOFÍZĂ s. (ANAT.) adenohipofiză, glandă pituitară.
HIPOFIZÁ vb. I. tr. (Biol.) A aplica metoda hipofizării. [Cf. fr. hypophiser].
HIPOFÍZĂ s.f. (Anat.) Glandă endocrină situată pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. [< fr. hypophyse, cf. gr. hypo – sub, physis – creștere].
HIPOFÍZĂ s. f. glandă endocrină pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. (< fr. hypophyse)
HIPOFÍZĂ ~e f. Glandă endocrină centrală având rol important în reglarea hormonală. /<fr. hypophyse
HIPOFI s. (ANAT.) adenohipofiză.
HIPOFÍZĂ (< fr. {i}; {s} gr. hypophysis „creștere dedesubt”) s. f. Glandă endocrină coordonatoare, la animalele vertebrate și la om, situată la baza creierului, formată dintr-un lob anterior (adenohipofiza) și unul posterior (neurohipofiza), legat de hipotalamus. Secretă numeroși hormoni, din care cei mai importanți sunt: hormonul de creștere sau somatotrop, hormonii care stimulează secreția altor glande endocrine (tireotrop, corticotrop sau ACTH) etc. Împreună cu hipotalamusul, h. formează un sistem funcțional unic (sistemul hipotalamic-hipofizar).

Hipofiza dex online | sinonim

Hipofiza definitie

Intrare: hipofiză
hipofiză substantiv feminin
Intrare: hipofiza
hipofiza verb grupa I conjugarea a II-a