Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru hipnotizat

HIPNOTIZÁ, hipnotizez, vb. I. Tranz. A aduce pe cineva în stare de hipnoză. ♦ A exercita o atracție puternică; a captiva, a fascina, a fermeca. – Din fr. hypnotiser.
HIPNOTIZÁT, -Ă, hipnotizați, -te, adj. (Adesea fig.) Care este în stare de hipnoză. ♦ Fig. Captivat, fascinat. – V. hipnotiza.
HIPNOTIZÁ, hipnotizez, vb. I. Tranz. (Adesea fig.) A adormi pe cineva prin hipnoză, a-l face să treacă la starea de hipnoză, a provoca apariția unor faze hipnotice în celula scoarței cerebrale. – Din fr. hypnotiser.
HIPNOTIZÁT, -Ă, hipnotizați, -te, adj. (Adesea fig.) Care este în stare de hipnoză. ♦ Fig. Captivat, fascinat. – V. hipnotiza.
HIPNOTIZÁ, hipnotizez, vb. I. Tranz. A adormi pe cineva prin hipnoză, a-l face să treacă în stare de hipnoză, a provoca apariția unor faze hipnotice în celula scoarței cerebrale; fig. a fascina. Hipnotizat de eterna legănare a pasului ei, așteptam pe fiece minut să mă prăbușesc in noianul gol și fără fund de subt picioarele mele. HOGAȘ, M. N. 53.
HIPNOTIZÁT, -Ă, hipnotizați,-te, adj. Care este în stare de hipnoză, adormit prin hipnoză; fig. fascinat. În flacăra unei lumini aprinse în întuneric, năvălesc și se mistuie, orbi, fluturii hipnotizați. HOGAȘ, M. N. 135.
hipnotizá (a ~) vb., ind. prez. 3 hipnotizeáză
hipnotizá vb., ind. prez. 1 sg. hipnotizéz, 3 sg. și pl. hipnotizeáză
HIPNOTIZÁ vb. v. atrage, captiva, cuceri, delecta, desfăta, fascina, fermeca, încânta, răpi, seduce, subjuga, vrăji.
HIPNOTIZÁ vb. I. tr. A aduce pe cineva în stare de hipnoză. ♦ (Fig.) A supune voinței tale, a fermeca, a fascina. [Cf. fr. hypnotiser].
HIPNOTIZÁ vb. tr. 1. a aduce pe cineva în stare de hipnoză. 2. (fig.) a exercita o atracție puternică, a captiva, a fascina. (< fr. hyptnotiser)
A HIPNOTIZÁ ~éz tranz. 1) A aduce în stare de hipnoză; a adormi prin hipnoză. 2) fig. A face să fie cuprins de uimire și admirație; a încânta; a fermeca; a vrăji; a fascina. /<fr. hypnotiser
*ipnotizéz v. tr. (d. ipnotizm; fr. hypnotiser). Adorm pe cineva pin procedurile ipnotizmuluĭ.
hipnotiza vb. v. ATRAGE. CAPTIVA. CUCERI. DELECTA. DESFĂTA. FASCINA. FERMECA. ÎNCÎNTA. RĂPI. SEDUCE. SUBJUGA. VRĂJI.

hipnotizat definitie

hipnotizat dex

Intrare: hipnotiza
hipnotiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: hipnotizat
hipnotizat adjectiv