Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru hiperurbanism

HIPERURBANÍSM, (2) hiperurbanisme, s. n. 1. Hipercorectitudine. 2. Formă de hiperurbanism (1). – Din fr. hyperurbanisme.
HIPERURBANÍSM, hiperurbanisme, s. n. Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară; formă care rezultă din acest fenomen. – Din fr. hyperurbanisme.[1]
HIPERURBANÍSM, hiperurbanisme, s. n. Schimbare adusă pronunțării unui cuvînt pentru a-i da o formă pe care vorbitorul, judecînd printr-o greșită analogie, o crede mai literară. Pronunțarea greșită «piftea» în loc de «chiftea» este un hiperurbanism.
!hiperurbanísm (-pe-rur-/-per-ur-) s. n., (forme) pl. hiperurbanísme
hiperurbanísm s. n. (sil. mf. -per-), pl. hiperurbanísme
HIPERURBANÍSM s. (LINGV.) hipercorectitudine, formă hipercorectă.
HIPERURBANÍSM s.n. Schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face să aibă un aspect mai literar; hipercorectitudine. [< fr. hyperurbanisme, cf. gr. hyper – în exces, lat. urbs – oraș].
HIPERURBANÍSM s. n. schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face să aibă un aspect mai literar; formă care rezultă din această schimbare. (< fr. hyperurbanisme)
HIPERURBANÍSM ~e n. 1) Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară. 2) Formă care rezultă din acest fenomen. /<fr. hyperurbanisme
HIPERURBANÍSM s. n. (< fr. hyperurbanisme, cf. gr. hyper „în exces” + lat. urbs „oraș”): 1. fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară (v. hipercorectitúdine). 2. formă rezultată din acest fenomen (formă hipercorectă): piftea în loc de chiftea (cum e corect), devorța, teribel, triveal, coraj, foncționar, foncție, poblic, docoment, famelie, ficsonomie, arfivă, ezirciț, dicorație, dipotat, procoror etc.

hiperurbanism definitie

hiperurbanism dex

Intrare: hiperurbanism
hiperurbanism substantiv neutru
  • silabisire: -per-