Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru hidroxid

HIDROXÍD, hidroxizi, s. m. Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil. – Din fr. hydroxyde.
HIDROXÍD, hidroxizi, s. m. Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil. – Din fr. hydroxyde.
HIDROXÍD, hidroxizi, s. m. Compus chimic neorganic, a cărui moleculă conține gruparea hidroxil.
!hidroxíd (hi-dro-) s. m., pl. hidroxízi
hidroxíd s. m. (sil. mf. hidr-), pl. hidroxízi
HIDROXÍD s. (CHIM.) 1. (impr.) hidrat. 2. hidroxid de calciu = var stins; hidroxid de potasiu = potasă caustică; hidroxid de sodiu = sodă caustică, (reg.) natron.
HIDROXÍD s.m. (Chim.) Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține gruparea hidroxil. [< fr. hydroxyde].
HIDROXÍD s. m. compus chimic al apei cu un oxid metalic. (< fr. hydroxyde)
HIDROXÍD ~zi m. Compus chimic anorganic rezultat din interacțiunea unui oxid cu apa. /<fr. hydroxyde
HIDROXID s. (CHIM.) 1. (impr.) hidrat. 2. hidroxid de calciu = var stins; hidroxid de potasiu = potasă caustică; hidroxid de sodiu = sodă caustică, (reg.) natron.
HIDROXÍZI (< fr. {i}) s. m. pl. Compuși chimici care conțin în moleculă una sau mai multe grupări hidroxil (-OH). ◊ Hidroxid de aluminiu = compus alb, gelatinos, insolubil în apă, cu caracter amfoter; este întrebuințat ca mordant în vopsitorie și în instalațiile de limpezire a apelor. Se găsește în natură sub formă de hidrargilit și ca bayerit. ◊ Hidroxid de amoniu = compus obținut prin dizolvarea amoniacului în apă. Soluția are caracter ușor bazic; nu se poate izola în stare pură. ◊ Hidroxid de calciu = compus obținut prin combinarea oxidului de calciu cu apa (stingerea varului). Este puțin solubil în apă. Soluția are reacție bazică puternică (se mai numește și apă de var). Suspensia de h. de c. în apă (laptele de var) este folosită la văruit. Sin. var stins. ◊ Hidroxid de potasiu = compus cristalin, alb, higroscopic. Bază puternică, folosită la fabricarea săpunurilor moi, a săpunului de ras, a sărurilor de potasiu. Sin. potasă caustică. ◊ Hidroxid de sodiu = compus solid, alb, higroscopic. Bază puternică, întrebuințată la fabricarea săpunului, la rafinarea uleiurilor vegetale, în industriile petrolieră și textilă (la mercerizarea bumbacului). Sin. sodă caustică.

Hidroxid dex online | sinonim

Hidroxid definitie

Intrare: hidroxid
hidroxid substantiv masculin
  • silabisire: hidr-