Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru hexagonală

HEXAGONÁL, -Ă, hexagonali, -e, adj. În formă de hexagon; care ține de hexagon. ♦ Sistem hexagonal = sistem de cristalizare cu un ax de simetrie de gradul șase. – Din fr. hexagonal.
HEXAGONÁL, -Ă, hexagonali, -e, adj. În formă de hexagon; care ține de hexagon. ◊ Sistem hexagonal = sistem de cristalizare cu o axă de simetrie de gradul șase. – Din fr. hexagonal.
HEXAGONÁL, -Ă, hexagonali, -e, adj. În formă de hexagon; care ține de hexagon. Prismă hexagonală. Sistem hexagonal de cristalizare. ▭ Ar fi putut, cu același folos, învăța prisăcăria și s-ar fi îndulcit acum, în amărăciunea lui, cu nectarul florilor, pe care l-ar fi depus în celulele hexagonale atît de măiestrite. SADOVEANU, E. 43.
hexagonál adj. m., pl. hexagonáli; f. hexagonálă, pl. hexagonále
hexagonál adj. m., pl. hexagonáli; f. sg. hexagonálă, pl. hexagonále
HEXAGONÁL, -Ă adj. În formă de hexagon. [Cf. fr. hexagonal].
HEXAGONÁL, -Ă I. adj. în formă de hexagon. ♦ sistem ~ = sistem de cristalizare cu un ax de simetrie de gradul șase. II. s. f. convenție interstatală între șase țări. (< fr. hexagonal)
HEXAGONÁL ~ă (~i, ~e) Care are forma unui hexagon. Prismă ~ă. /<fr. hexagonal
*exagonál, -ă adj. (d. exagon). Geom. Ca exagonu.
hexagonálă s. f. (pol.) Convenție interstatală semnată de 6 țări ◊ „[...] Polonia va adera în organizație care va fi rebotezată hexagonală.R.l. 20 VI 91 p. 18; v. și Azi 2 VIII 91 p. 5 (din hexagonal; Irina Preda în LR 10/92 p. 45, 1112/92 p. 586)

hexagonală definitie

hexagonală dex

Intrare: hexagonal
hexagonal adjectiv
Intrare: hexagonală
hexagonală