Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru hazard

HAZÁRD, hazarduri, s. n. Împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută. ♦ Soartă, destin. ◊ Joc de hazard = joc de noroc. – Din fr. hasard.
HAZÁRD, hazarduri, s. n. Împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută, neașteptată. ♦ Soartă, destin. ◊ Joc de hazard = joc de noroc. – Din fr. hasard.
HAZÁRD, (rar) hazarduri, s. n. (Franțuzism) Faptul că un eveniment depinde de cauzele sale în așa fel încît o diferență neînsemnată în cauze poate produce o diferență considerabilă în efecte; p. ext. întîmplare neprevăzută, neașteptată. ◊ Joc de hazard = joc de noroc. Alteța sa duca (= ducele) de Nassau nu învoiește supușilor săi să joace jocuri de hazard. NEGRUZZI, S. I 326.
hazárd s. n., (întâmplări) pl. hazárduri
hazárd s. n., pl. hazárduri
HAZÁRD s. întâmplare, (fig.) loterie. (Totul a depins atunci de ~.)
HAZÁRD s.n. Soartă, destin. ♦ Întâmplare. ◊ Joc de hazard = joc de noroc. [Pl. -duri, -de. / < fr. hasard].
HAZÁRD s. n. 1. întâmplare (neașteptată). ♦ joc de ~ = joc de noroc. 2. (fil.) lipsă de ordine în structura unor sisteme. 3. soartă, destin. (< fr. hasard)
HAZÁRD ~uri n. 1) Concurs de circumstanțe imprevizibile și inexplicabile; întâmplare neașteptată. 2) Forță supranaturală care se crede că ar predetermina desfășurarea evenimentelor; ursită; destin; soartă. ◊ Joc de ~ joc de noroc. /<fr. hazard
hazard n. 1. întâmplare neprevăzută: un hazard fericit; 2. pericol, risc: hazardul războiului (= fr. hasard).
*azárd și hazárd n., pl. urĭ (fr. hasard. V. zar 1). Barb. Noroc, întîmplare: joc de azard. Risc.
*hazárd, V. azard.
HAZARD s. întîmplare, (fig.) loterie. (Totul a depins atunci de ~.)
HAZARD [azá:r], Paul (1878-1944), istoric literar francez. Prof. univ. la Sorbona și la Collège de France. Promotor al literaturii, comparate, a întemeiat „Revue de littérature comparée”, împreună cu F. Baldensperger. Sinteze („Criza conștiinței europene 1680-1715”, „Gândirea europeană în sec. 18”, „Istoria ilustrată a literaturii franceze”, în colab. cu J. Bédier).

Hazard dex online | sinonim

Hazard definitie

Intrare: hazard
hazard 2 pl. -e substantiv neutru
hazard 1 pl. -uri substantiv neutru
Intrare: Hazard
Hazard