Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru harpie

HÁRPIE, harpii, s. f. 1. (În mitologia greacă) Monstru fabulos, reprezentat sub forma unei femei înaripate, cu trup și cu gheare de vultur, personificând furtunile și moartea. ♦ Fig. Femeie hrăpăreață, arțăgoasă și rea; zgripțuroaică. 2. Specie de vultur din America de Sud. [Acc. și: harpíe] – Din fr. harpie.
HARPÍE, harpii, s. f. 1. (În mitologia greacă) Monstru fabulos, reprezentat sub forma unei femei înaripate, cu trup și cu gheare de vultur, personificând furtunile și moartea. ♦ Fig. Femeie hrăpăreață, arțăgoasă și rea; zgripțuroaică. 2. Specie de vultur din America de Sud. [Acc. și: hárpie] – Din fr. harpie.
HÁRPIE, harpii, s. f. 1. (În mitologia greacă) Monstru imaginat în forma unei femei înaripate, cu trup și cu gheare de vultur, personificînd furtunile și moartea. 2. Fig. Femeie hrăpăreață, foarte rea și arțăgoasă; zgripțoroaică. – Pronunțat: -pi-e.
!hárpie (monstru, femeie rea, pasăre) (-pi-e) s. f., art. hárpia (-pi-a), g.-d. art. hárpiei; pl. hárpii, art. hárpiile (-pi-i-)
harpíe/hárpie s. f., art. harpía/hárpia, g.-d. art. harpíei/hárpiei; pl. harpíi/hárpii
HÁRPIE s.f. 1. Monstru înaripat cu chip de femeie și cu corp de pasăre de pradă. 2. (Fig.) Femeie rea, arțăgoasă și hrăpăreață. 3. Specie de vultur din America de Sud. [Gen. -iei. / cf. fr. harpie, lat., gr. harpya].
HARPÍE / HÁRPIE s. f. 1. (mit.) monstru cu corp și cap de femeie, cu aripi de pasăre și gheare de leu. 2. (fig.) femeie rea, arțăgoasă și hrăpăreață. 3. specie de vultur din America de Sud și Centrală, răpitor puternic și feroce, care trăiește în pădurile din vecinătatea apelor. (< fr. harpie)
HÁRPIE ~i f. 1) (în mitologia greacă) Monstru fabulos închipuit cu cap de femeie, cu trup și gheare de vultur, care personifică furtuna și moartea. 2) fig. fam. Femeie bătrână, urâtă și lacomă; zgripțuroaică. 3) zool. Vultur mare care trăiește în America de Sud. [G.-D. harpiei; Acc. și harpíe] /<fr. harpie
Harpie f. Mit. monstru fabulos cu fața de femeie și cu capul de pasăre răpitoare: luat vârtej în goana Harpiilor grozave AL.
*hárpie f. (vgr. ῾árpyia, d. ῾arpázo, răpesc. V. grăbesc). Mit. Un monstru în formă de pasăre răpitoare cu fața de femeĭe. Fig. Persoană rapace, femeĭe foarte rea. Zool. Un fel de vultur din America de Sud.

Harpie dex online | sinonim

Harpie definitie

Intrare: harpie
harpie admite vocativul substantiv feminin
  • silabisire: har-pi-e
  • pronunție: h'arpie, harp'ie