Dicționare ale limbii române

3 definiții pentru hannibal

Anibal m. ilustru general cartaginez, trecu din Spania în Italia străbătând Alpii; învingătorul Romanilor mai ales la Cane (216), fu învins de Scipione Africanul (202). El se otrăvi, ca să scape de răsbunarea Romanilor (247-183 a. Cr,).
HANNIBAL (247-183 î. Hr.), general și om de stat cartaginez. Fiul lui Hamilcar Barca și frate cu Hasdrubal (1). Strălucit strateg al Antichității. În al doilea război punic (218-201 î. Hr.), fiind comandant-șef al armatei cartagineze, a condus una dintre cele cele mai vestite campanii militare din istorie, în cursul căreia a traversat Pirineii, Alpii și a pătruns în Pen. Italică, unde a înfrânt armatele romane în câteva bătălii (Trasimene, 217 î. Hr.; Cannae, 216 î. Hr.). Rechemat în Italia, în 203 î. Hr., pentru a apăra Cartagina, a fost înfrânt de Publius Cornelius Scipio în bătălia de la Zama (202 î. Hr.); în 195 î. Hr., sub presiunea oligarhiei cartagineze și a Romei, a fost nevoit să se refugieze în Asia Mică, la curtea lui Antioh III, suveranul Regatului Seleucid, unde a încurajat ostilitatea împotriva romanilor. După înfrângerea lui Antioh III (190 î. Hr.), amenințat cu captivitatea romană, s-a sinucis la curtea lui Prusias, regele Bitiniei.
HANNIBAL AD (ANTE) PORTAS! (lat.) Hannibal la porți! – Cicero, „Filipicele”, 1, 5; Titus Livius, „Ab urbe condita”, 16. Strigăt de groază scos de romani, înfrânți de Hannibal în bătălia de la Cannae, localitate din apropierea Romei. Semnal de alarmă în fața unei primejdii iminente.

hannibal definitie

hannibal dex

Intrare: hannibal
hannibal