Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru hangan

HANGÁN, hangani, s. m. Soi de porumb de munte cu știuletele mare și cu bobul galben-roșcat. – Din n. pr. Hangu.
HANGÁN, hangani, s. m. Soi de porumb de munte cu știuletele mare și cu bobul galben-roșcat. – Din n. pr. Hangu.
HANGÁN, hangani, adj. m. (Numai în expr.) Porumb (sau păpușoi) hangan = soi de porumb cu știuletele mare, cu bobul lunguieț, galben-roșcat și mare, care crește de obicei la munte. Aduceau păpușoi hangani cu grăunte roșcat. CAMILAR, N. II 457.
hangán (soi de porumb) s. m., pl. hangáni
hangán s. m., pl. hangáni
HANGÁN ~i m. și adjectival Varietate de porumb cu grăunțe galbene-roșcate. /Hangu n. pr. + suf. ~an
hangan a. Mold. se zice de o varietate precoce de porumb (cultivată în satul Hangu): porumbul hăngănesc are bobul lungăreț și mare, galben roșcat, cu firul scurt și druga mare.
hangán, -ă adj. (d. orășelu Hangu, d. ung. hanga, loc în care nu cresc de cît buruĭene și mărăcinĭ). Mold. Popușoĭ hanganĭ saŭ și hăngăneștĭ, un fel de popușoĭ precocĭ între cincŭantinĭ și comunĭ. Odinioară se numeaŭ hanganĭ niște soldațĭ dintr’un corp de infanterie moldovenească armațĭ cu puștĭ și topoare.
HANGAN, Mihail (1897-1964, n. Botoșani), inginer român. Prof. univ. la București. Contribuții privind comportamentul și calcul structurilor de beton armat („Contracția betonului și influența sa asupra aderenței”, „Construcții de beton armat”, „Poduri industriale de beton armat”).

Hangan dex online | sinonim

Hangan definitie

Intrare: hangan
hangan substantiv masculin