Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru hamal

HAMÁL, hamali, s. m. Muncitor care transportă poveri (în porturi și în gări). ◊ Expr. (A munci) ca un hamal = (a munci) din greu, până la istovire. – Din tc. hamal.
HAMÁL, hamali, s. m. Muncitor care transportă poveri (în porturi și în gări). ◊ Expr. (A munci) ca un hamal = (a munci) din greu, până la istovire. – Din tc. hamal.
HAMÁL, hamali, s. m. Muncitor care transportă poveri (mai ales în porturi și în gări). Nu vedeai ce umeri de hamal avea? CAMIL PETRESCU, T. II 35. Hamalii își încrucișau drumurile, cu pasul grabnic, încovoiați sub geamantane, cu valizele în brațe și cu sfoara pachetelor prinsă în dinți. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 34. Cărătorii sau hamalii portului umblau în sus și în jos. ODOBESCU, S. III 248. ◊ Expr. (A munci) ca un hamal = a (munci) din greu, pînă la istovire.
hamál s. m., pl. hamáli
hamál s. m., pl. hamáli
HAMÁL s. (rar) cărător, (reg.) maală, (Mold.) tregher. (~ în gară.)
hamál (hamáli), s. m. – Muncitor care transportă poveri. – Var. (Mold.) mahal. Mr. hămal. Tc. hamal, din arab. hammâl, cf. per. cuman. chamal (Șeineanu, II, 201; Lokotsch 806; Ronzevalle 82), cf. genov. camallo, sp. alhamel (Corominas, I, 125), ngr. χαμάλης, alb. hamal, sb. amal, bg. hamalin. – Der. hamalesc, adj. (de hamali); hamalîc, s. n. (îndeletnicirea de hamal), din tc. ham(m)alik, mr. hămăliche; măhălit, s. n. (Mold., îndeletnicirea de hamal); măhălos, adj. (dezordonat), prin încrucișare cu mătăhălos.
HAMÁL ~i m. 1) (în gări și în porturi) Muncitor care transportă bagajele pasagerilor. 2) Muncitor specializat în lucrări de încărcare, descărcare și transportare a greutăților. ◊ A munci ca un ~ a munci din greu. /<turc. hamal
hamal m. cel ce poartă greutăți în spinare. [Turc. HAMAL].
hamál m., pl. lĭ (turc. hammal, pop. hamal, d. ar. al-hammâl; ngr. hamális, alb. hamál, pol. hamal, bg. sîrb. hamalin; sp. alhamel). Transportator cu mîna, cu spinarea orĭ cu roaba, ca aceĭa care duc geamantanele, cuferele și saciĭ în gărĭ și’n porturĭ. – În Mold. și mahal.
HAMAL s. (rar) cărător, (reg.) maală, (Mold.), tregher. (~ în gară.)

Hamal dex online | sinonim

Hamal definitie

Intrare: hamal
hamal substantiv masculin admite vocativul