Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru halb─â

H├üLB─é, halbe, s. f. Can─â special─â pentru bere, av├ónd o capacitate de o jum─âtate de litru; p. ext. cantitatea de bere dintr-o astfel de can─â. ÔÇô Din germ. Halbe.
H├üLB─é, halbe, s. f. Pahar special pentru bere, av├ónd o capacitate de o jum─âtate de litru; p. ext. cantitate de bere dintr-un astfel de pahar. ÔÇô Din germ. Halbe.
H├üLB─é, halbe, s. f. Pahar special cu o capacitate de o jum─âtate de litru, din care se bea bere; p. ext. cantitatea de bere dintr-un astfel de pahar. ├Än fa╚Ťa lor, la o mas─â lung─â, acoperit─â c-un postav verde p─âtat de cerneal─â, pe care se cuno╚Öteau urmele halbelor de bere, Iura╚Öcu... f─âcea corecturi. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 25. Am dou─â halbe ╚Öi un corn... pl─âte╚Öte tu. CARAGIALE, O. II 194.
hálbă s. f., g.-d. art. hálbei; pl. hálbe
hálbă s. f., g.-d. art. hálbei; pl. hálbe
HÁLBĂ s. (reg.) crighel. (A băut o ~ de bere.)
HÁLBĂ s.f. Pahar cu o capacitate de o jumătate de litru; (p. ext.) cantitatea de lichid care încape într-un astfel de pahar. [< germ. Halbe].
H├üLB─é s. f. pahar de o jum─âtate de litru; cantitatea de lichid con╚Ťinut─â. (< germ. Halbe)
h├ílb─â (h├ílbe), s. f. ÔÇô Pahar de bere cu capacitatea de o jum─âtate de litru. Germ. Halbe (Borcea 192). Este dublet al lui olb─â, s. f. (Banat, flacon, sticl─â).
HÁLBĂ ~e f. 1) Cană specială (de o jumătate sau de un sfert de litru) din care se bea bere. 2) Cantitatea de bere dintr-o astfel de cană. /<germ. Halbe
halb─â f. o jum─âtate litru (de bere): o halb─â de bere. ISP. [Nem╚Ť. HALBE; termen introdus de chelnerii austriaci (v. chelner ╚Öi ╚Ťal)].
*h├ílb─â f., pl. e (germ. ein halbes [liter], jum─âtate [de litru]. Cp. cu pol 1). Mare pahar de bere de vre-o jum─âtate de litru. Con╚Ťinutu lu─ş: a bea o halb─â.
HALB─é s. (reg.) crighel. (A b─âut o ~ de bere.)
halb─â, halbe s. f. (de╚Ť.) ╚Ťigar─â fumat─â pe jum─âtate.

Halb─â dex online | sinonim

Halb─â definitie

Intrare: halb─â
halb─â substantiv feminin