Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru hagial├óc

agialß║ąc sn vz hagial├óc
HAGIALß║ĄC, hagial├ócuri, s. n. Pelerinaj f─âcut de un cre╚Ötin sau de un musulman la locurile sfinte. ÔÇô Din tc. hac─▒l─▒k.
HAGIALß║ĄC, hagial├ócuri, s. n. Pelerinaj f─âcut de un cre╚Ötin sau de un mahomedan ├«ntr-unul din locurile sfinte ale bisericii respective. ÔÇô Din tc. hac─▒l─▒k.
AGIALÎ́C s. n. v. hagialîc.
HAGIAL├Ä╠üC, hagial├«curi, s. n. Pelerinaj f─âcut de un cre╚Ötin sau de un mahomedan ├«ntr-un loc sau o localitate socotit─â de biserica respectiv─â ca fiind sf├«nt─â. C─âl─âtoriile ├«n Moldova, la munte mai ales... sam─ân─â cu hagial├«curile la Meca, ori cu acelea pe care odinioar─â cre╚Ötinii cuvio╚Öi le f─âceau la locurile sfinte. RUSSO, O. 100. ÔŚŐ (Mai ales ├«n expr.) A merge (a se duce etc.) la (sau ├«n) hagial├«c = a merge ├«n pelerinaj. S-a dus... ├«n hagial├«c la Sf├«ntul Munte ╚Öi la Ierusalim. PAS, Z. I 150. Pe c├«nd ├«mplineam ╚Öapte ani╚Öori, le-a venit p─ârin╚Ťilor dorin╚Ťa s─â mearg─â la hagial├«c. CARAGIALE, O. III 30. ÔÇô Variant─â: agial├«c s. n.
!hagialß║ąc (-gia-) s. n., pl. hagialß║ącuri
hagialâc n. călătorie la locurile sfinte (a Turcilor la Meca, a creștinilor la Ierusalim): ii se făcuse poftă de hagialâc GHICA. [Turc. HADJILYK].
hagial├óc, hagial├ócuri s. n. (glum.) cas─â / locuin╚Ť─â unde se consum─â ├«nt├ólniri amoroase; locuin╚Ť─â frecventat─â de prostituate.

Hagialâc dex online | sinonim

Hagialâc definitie

Intrare: hagialâc
hagialâc substantiv neutru
  • silabisire: ha-gia-l├óc
agialâc substantiv neutru