Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru hades

HÁDES n. pr. n. (Livr.) Infern. – Din fr. hadès.
HÁDES s. n. (Livr.) Infern. – Din fr. hadès.
Hádes s. propriu n.
Hádes (infern) s. pr. n.
HÁDES s.n. (Liv.) Infern (în mitologia greco-romană). [< fr., lat. Hades – zeul infernului la greci].
HÁDES s. n. (mit.) infern. (< fr. hadés)
Hades n. Mit. numele grec al Infernului.
Hades (sau Pluto), zeul împărăției subpămîntene, fiul lui Cronus și al Rheei. Ca și ceilalți frați ai săi, cînd s-a născut, Hades a fost înghițit de tatăl său, apoi dat afară (v. și Cronus). Mai tîrziu a participat la lupta dusă de olimpieni împotriva titanilor. Cînd s-a făcut împărțirea Universului, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon – Marea, iar lui Hades – Lumea subpămînteană. Hades sălășluia în împărăția umbrelor, pe care o cîrmuia alături de soția sa, Persephone (în legătură cu răpirea Persephonei v. și Demeter). El nu îngăduia nimănui, o dată ajuns acolo, să mai vadă lumina zilei. Cînd Heracles a trecut hotarele Infernului s-a lovit de împotrivirea lui Hades, pe care l-a rănit cu o săgeată, silindu-l să se refugieze în Olympus. Numele lui Hades era evitat de cei vechi, care se fereau să-l pronunțe, socotindu-l aducător de nenorociri. De cele mai adeseori el era invocat sub numele de Pluto („Zeul cel bogat”), aluzie la bogățiile nemăsurate care se ascundeau în măruntaiele pămîntului.
Orcus, la romani, în credința populară, zeul morții, identificat mai tîrziu cu Hades (v. Hades). De la el, sub numele de Orcus, era desemnat Infernul însuși.
HADES (în mitologia greacă), zeu al Infernului. Fiul al lui Cronos și al Rheei, frate cu Zeus, Poseidon ș.a. Stăpânul împărăției subpământene a morților. Casca pe care o primise în dar de la Ciclopi îl făcea invizibil. Adesea identificat cu Pluton („cel ce oferă bogății”); este reprezentat ținând în mână cornul abundenței.
Hades, zeu al Infernului, în mitologia greacă, stăpânul Împărăției subpământene a morților. Era numit și Pluton („cel bogat”), aluzie la bogățiile subpământene.

Hades dex online | sinonim

Hades definitie

Intrare: hades
hades substantiv propriu neutru
Intrare: Hades
Hades