Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru hațegan

HAȚEGÁN, -Ă, hațegani, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană originară sau locuitor din Hațeg. 2. Adj. Care aparține Hațegului sau hațeganilor (1), privitor la Hațeg ori la populația lui. 3. S. f. art. Numele unui dans popular românesc, în ritm alert, răspândit în sudul Transilvaniei care se joacă în perechi; melodie după care se execută acest dans. – Hațeg (n. pr.) + suf. -an.
HAȚEGÁNCĂ, hațegance, s. f. Femeie originară sau locuitoare din Hațeg. – Hațegan + suf. -că.
HAȚEGÁN, -Ă, hațegani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană (originară) din Hațeg. 2. Adj. Care aparține Hațegului sau populației lui, privitor la Hațeg sau la populația lui. 3. S. f. art. Numele unui dans popular românesc răspândit în sudul Transilvaniei, cu mișcare foarte vioaie, care se joacă în perechi; melodie după care se execută acest dans. – Hațeg (n. pr.) + suf. -an.
hațegán adj. m., s. m., pl. hațegáni; adj. f. hațegánă, pl. hațegáne
!hațegána (dans) s. f. art., neart. hațegánă, g.-d. art. hațegánei
hațegáncă s. f., g.-d. art. hațegáncei; pl. hațegánce
hațegán adj. m., s. m., pl. hațegáni; f. sg. hațegánă, pl. hațegáne
hațegána (dans) s. f. art., g.-d. art. hațegánei
hațegáncă s. f., g.-d. art. hațegáncei; pl. hațegánce
HAȚEGÁNA s. art. (COR.) abrudeana (art.), abrudeanca (art.), ardeleana (art.), ardeleneasca (art.), ciobănașul (art.), lugojana (art.), someșana (art.). (~ este un dans popular cu mișcare moderată.)
hațegán n. Meh. Vîntu din spre Hațeg (nord), numit în Mușcel brașoveanu. V. vînt.
HAȚEGANA s. art. abrudeana (art.), abrudeanca (art.), ardeleana (art.), ardeleneasca (art.), ciobănașul (art.), lugojana (art.), someșana (art.). (~ este un dans popular cu mișcare moderată.)
hațegana, joc* popular românesc, de perechi, răspândit în S Transilvaniei. Are două părți: 1) o plimbare a perechilor în cerc, în sensul invers rotirii acelor de ceasornic; partenerii, situați lateral unul față de celălalt, se țin de mână (bărbatul dreapta, femeia stânga); 2) o învârtire rapidă în ambele sensuri cu treceri pe sub mână (piruete) ale femeilor pe fiecare sfârșit de frază* muzicală. Alternarea părților se face pe strigături* de comandă. Ritmul este binar* iar mișcarea vioaie cu pași simpli însoțiți de multe strigături. V. învârtita.
HAȚEGAN, Cornel (n. 1940, satul Ohaba Mâtnic, jud. Caraș-Severin), fizician român. M. coresp. al Acad. (1992). Lucrări în domeniul reacțiilor nucleare; a pus în evidență o nouă clasă de efecte de prag („Evidențierea unei noi clase de efecte de prag”, „Defectul cuantic și matricea de ciocnire redusă”).

Hațegan dex online | sinonim

Hațegan definitie

Intrare: hațegan (adj.)
hațegan 1 adj. adjectiv
Intrare: Hațegan
Hațegan
Intrare: hațegan (s.m.)
hațegan 2 s.m. admite vocativul substantiv masculin