12 definiții pentru hâire
HÂÍ, hâiesc,
vb. IV.
Refl. (
Pop.) A se apleca într-o parte; a deveni strâmb; a se înclina. ♦
Tranz. și
refl. A (se) prăvăli; a (se) nărui. –
Cf. magh. hajolni. HÂÍ, hâiesc,
vb. IV.
Refl. (
Pop.) A se apleca într-o parte; a deveni strâmb; a se înclina. ♦
Tranz. și
refl. A (se) prăvăli; a (se) nărui. –
Cf. magh. hajolni. HÎÍ, hîiesc,
vb. IV.
Refl. A se apleca, a se lăsa într-o parte. ♦
Tranz. A prăvăli; a nărui. Bucăți de dîmburi hîite de obuze acopereau gropile cu soldați ghemuiți lîngă automate. CAMILAR, N. I 437.
hâí (a ~) (
pop.)
vb.,
ind. prez. 3
sg. hâiéște,
imperf. 3
sg. hâiá;
conj. prez. 3 să hâiáscă
hâí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. hâiésc, imperf. 3 sg. hâiá; conj. prez. 3 sg. și pl. hâiáscă HÂÍ vb. v. apleca, dărăpăna, dărâma, înclina, lăsa, nărui, pleca, povârni, prăbuși, prăvăli, risipi, strâmba, surpa. A HÂÍ ~iésc tranz. pop. A face să se hâiască. /cf. ung. hajolni A SE HÂÍ mă ~iésc intranz. pop. 1) A se apleca într-o parte; a deveni strâmb. Zidul s-a ~it. 2) (despre povârnișuri, maluri etc.) A se desprinde de masiv, alunecând; a se nărui; a se surpa. /cf. ung. hajolni hîĭésc v. tr. (ung. hajolni, hajant, id. Cp. și cu rut. haiti, de unde și za-haiti, a molesta. V.
zăhăĭesc). Est. Povîrnesc, strîmb puțin un edificiŭ: cutremuru a hîit casa. Fig. A se hîi de bătrîneță.
hîi vb. v. APLECA. DĂRĂPĂNA. DĂRÎMA. ÎNCLINA. LĂSA. NĂRUI, PLECA. POVÎRNI. PRĂBUȘI. PRĂVĂLI. RISIPI. STRÎMBA. SURPA. hâí, hâiesc, vb. refl. – (reg.) A se opinti (pentru a ridica o greutate); a se încorda; a se apleca. – Cf. magh. hajolni, hajloni „a se apleca” (Scriban, DEX, MDA). hâí, hâiesc, vb. refl. – A se opinti (pentru a ridica o greutate); a se încorda; a se apleca. – Cf. magh. hajol „a se apleca” (DEX).
Hâire dex online | sinonim
Hâire definitie
Intrare: hâi
hâi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a