Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru grevist

GREVÍST, -Ă, greviști, -ste, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care participă la o grevă. 2. Adj. Care aparține grevei, privitor la grevă. – Din fr. gréviste.
GREVÍST, -Ă, greviști, -ste, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care participă la o grevă. 2. Adj. Care aparține grevei, privitor la grevă, care face grevă. – Din fr. gréviste.
GREVÍST, -Ă, greviști, -ste, s. m. și f. Persoană care participă la o grevă, care este în grevă. Înainte de a începe atacarea greviștilor [în februarie 1933], statul-major, care conducea operațiile de represiune, hotărăște un atac general împotriva maselor care sprijineau pe greviști. IST. R.P.R. 602. Martore-au fost străzile aceste... La grevele din Grivița fierbinte, Cînd spre greviști veneau femei cu pîine caldă. CASSIAN, H. 123. ♦ (Adjectival) Care ține de grevă. În S.U.A. și în celelalte țări capitaliste, o dată cu creșterea neîncetată a cheltuielilor de război, crește și mișcarea grevistă a oamenilor muncii, asupra cărora apasă jugul înarmărilor. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2331.
grevíst adj. m., s. m., pl. grevíști; adj. f., s. f. grevístă, pl. grevíste
grevíst s. m., adj. m., pl. grevíști; f. sg. grevístă, pl. grevíste
GREVÍST, -Ă s.m. și f. Participant la o grevă. // adj. Referitor la grevă. [Cf. fr. gréviste].
GREVÍST, -Ă I. s. m. f. participant la o grevă. II. adj. referitor la grevă. (< fr. gréviste)
GREVÍST2 ~stă (~ști, ~ste) m. și f. Persoană aflată în grevă. /<fr. gréviste
GREVÍST1 ~stă (~ști, ~ste) 1) Care ține de grevă; propriu grevei. 2) Care are caracter de grevă. Mișcare ~stă. /<fr. gréviste
*grevíst, -ă s. și adj. (d. grevă). Care e în grevă.

Grevist dex online | sinonim

Grevist definitie

Intrare: grevist (adj.)
grevist 1 adj. adjectiv
Intrare: grevist (s.m.)
grevist 2 s.m. substantiv masculin admite vocativul