Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru grev─â

GREV├ü, grevez, vb. I. Tranz. ╚Öi intranz. A ├«mpov─âra (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli; a supune ceva unor condi╚Ťii grele. ÔÇô Din fr. grever.
GR├ëV─é, greve, s. f. ├Äncetare voluntar─â ╚Öi colectiv─â a lucrului de c─âtre salaria╚Ťi pentru a ob╚Ťine satisfacerea unor revendic─âri (economice, sociale, politice). ÔŚŐ Greva foamei = refuzul de a m├ónca ├«n semn de protest. ÔÇô Din fr. gr├Ęve.
GREV├ü, grevez, vb. I. Tranz. ╚Öi intranz. A ├«mpov─âra (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli; a supune ceva unor condi╚Ťii grele. ÔÇô Din fr. grever.
GR├ëV─é, greve, s. f. ├Äncetare organizat─â a activit─â╚Ťii ├«ntr-una sau mai multe ├«ntreprinderi, institu╚Ťii etc., cu scopul de a determina pe patroni sau guvernul, autorit─â╚Ťile s─â satisfac─â unele revendic─âri (economice, politice etc.). ÔŚŐ Greva foamei = refuzul de a m├ónca, folosit de cineva ├«n semn de protest. ÔÇô Din fr. gr├Ęve.
GREV├ü, grevez, vb. I. Tranz. A ├«mpov─âra (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli. Bunuri grevate de datorii. ÔŚŐ Fig. Talentul t─âu ce ├«nc─â abia-i ├«n crisalid─â Grevat ╚Ťi-l vezi deodat─â c-o prim─â ipotec─â. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 106.
GR├ëV─é, greve, s. f. Una din formele de baz─â ale luptei proletariatului pentru interesele sale economice ╚Öi politice care const─â din ├«ncetarea organizat─â a lucrului cu scopul de a for╚Ťa pe capitali╚Öti s─â satisfac─â revendic─ârile muncitorimii. A face grev─â. A declara grev─â. A fi ├«n grev─â. Ôľş N-a ar─âtat oare revolu╚Ťia din Rusia c─â greva politic─â general─â este ╚Öcoala cea mai de seam─â a revolu╚Ťiei proletare ╚Öi un mijloc de ne├«nlocuit pentru mobilizarea ╚Öi organizarea maselor largi ale proletariatului ├«n ajunul asaltului ├«mpotriva fort─âre╚Ťelor capitalismului? STALIN, PROBL. LEN. 11. De la grevele economice muncitorii ├«ncep s─â treac─â la greve politice. IST. P. C. (b) 40. S-a ├«ntrunit comitetul uzinei ╚Öi greva a fost declarat─â. SAHIA, N. 35. Greva ├«n port se sf├«r╚Öise. BART, E. 298. ÔŚŐ Grev─â de avertisment = grev─â scurt─â prin care muncitorii atrag aten╚Ťia asupra grevei ce ar putea urma ├«n cazul c├«nd patronii nu le-ar satisface revendic─ârile. Grev─â de protest = grev─â scurt─â a unui num─âr de muncitori care ├«╚Öi manifest─â opozi╚Ťia fa╚Ť─â de o m─âsur─â sau de o situa╚Ťie general─â intolerabil─â, fa╚Ť─â de tratamentul inuman aplicat unor tovar─â╚Öi dintr-o anumit─â ├«ntreprindere etc. Grev─â de solidarizare = grev─â prin care muncitorii dintr-o ├«ntreprindere sau dintr-o ramur─â industrial─â sprijin─â pe muncitorii grevi╚Öti dintr-o alt─â ├«ntreprindere sau ramur─â industrial─â. Greva foamei = refuzarea hranei, de obicei de c─âtre de╚Ťinu╚Ťii politici, ├«n semn de protest ├«mpotriva arest─ârii ╚Öi de╚Ťinerii lor abuzive sau a altor samavolnicii comise de autorit─â╚Ťi ├«mpotriva lor.
grevá (a ~) vb., ind. prez. 3 greveáză
gr├ęv─â s. f., g.-d. art. gr├ęvei; pl. gr├ęve
grev├í vb., ind. prez. 1 sg. grev├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. greve├íz─â
gr├ęv─â s. f., g.-d. art. gr├ęvei; pl. gr├ęve
GREV├ü vb. I. tr. A ├«mpov─âra, a ├«nc─ârca (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli. ÔÖŽ (Fig.) A ├«mpov─âra. [< fr. grever].
GR├ëV─é s.f. Form─â de lupt─â const├ónd din ├«ncetarea organizat─â a lucrului cu scopul de a constr├ónge pe patroni sau guvernul s─â satisfac─â unele revendic─âri economice sau politice. ÔŚŐ Greva foamei = refuz de a m├ónca, folosit ca manifestare de protest politic. [< fr. gr├Ęve, cf. Place de la Gr├Ęve ÔÇô loc ├«n Paris unde se adunau ╚Öomerii pentru a fi angaja╚Ťi].
GREVÁ vb. tr. 1. a încărca o proprietate cu ipoteci, un buget cu cheltuieli. 2. (fig.) a împovăra. (< fr. grever)
GR├ëV─é s. f. form─â organizat─â de lupt─â a salaria╚Ťilor din ├«ncetarea colectiv─â a activit─â╚Ťii, cu scopul de a determina satisfacerea unor revendic─âri. ÔÖŽ ~ general─â = grev─â care cuprinde toate unit─â╚Ťile dintr-o ramur─â industrial─â, dintr-un ora╚Ö, dintr-o ╚Ťar─â etc.; ~ japonez─â = grev─â a salaria╚Ťilor care se face public─â prin arborarea unei brasarde la bra╚Ťul fiec─ârui salariat, f─âr─â a recurge la ├«ncetarea lucrului; ~ a foamei = refuz de a m├ónca, manifestare de protest politic. (< fr. gr├Ęve)
A GREV├ü ~├ęz tranz. 1) (propriet─â╚Ťi, bugete) A ├«mpov─âra cu cheltuieli sau cu ipoteci; a ipoteca. 2) fig. A ├«ns─ârcina cu multe misiuni. /<fr. grever
GR├ëV─é ~e f. ├Äncetare voluntar─â ╚Öi colectiv─â a muncii organizat─â de salaria╚Ťi cu scopul de a ob╚Ťine anumite revendic─âri. * ~a foamei refuzarea hranei (de o persoan─â sau de un grup de persoane) ├«n semn de protest. /<fr. greve
grevà v. Jur. a încărca cu impozite sau cu ipotece.
grev─â f. coali╚Ťiune de lucr─âtori cari se ├«nvoiesc a ├«nceta cu lucrul (= fr. gr├Ęve).
*gr├ęv─â f., pl. e (fr. gr├Ęve, d. p─şa╚Ťa Greve─ş, pe malu Sene─ş, la Paris, unde odinioar─â era┼ş uci╚Ö─ş criminali─ş ╚Öi unde se aduna┼ş lucr─âtori─ş f─âr─â lucru, d. lat. pop. *grava, mal nisipos. V. gravel─â). Refuz de a lucra, vorbind de lucr─âtori─ş nemul╚Ť─âmi╚Ť─ş de salari─ş or─ş de alt-ceva: a te pune ├«n grev─â, a fi ├«n grev─â.
*grev├ęz v. tr. (fr. grever, d. lat. gr─âvare, a ├«ngreu─şa, d. gr├ívis, gre┼ş. V. gre┼ş, grav). Barb. ├Äncarc de datori─ş, de ipotec─ş ╚Ö. a.: prim─âria e grevat─â cu o datorie de 2,000,000 de franc─ş.
gr├ęv─â japon├ęz─â sint. s. Grev─â simbolic─â, f─âr─â ├«ncetarea lucrului; semn distinctiv: o banderol─â ÔŚŐ ÔÇ×├Äncep├ónd de ieri, Sindicatul Independent al Actorilor Profesioni╚Öti din Rom├ónia a trecut de la greva japonez─â la pichetele de protest.ÔÇŁ R.l. 18 X 95 p. 24. ÔŚŐ ÔÇ×Studen╚Ťii au declarat grev─â japonez─â.ÔÇŁ Timi╚Öoara interna╚Ť. 51/95 p. 7 (dup─â fr. gr├Ęve japonaise)

Grev─â dex online | sinonim

Grev─â definitie

Intrare: grev─â
grev─â substantiv feminin
Intrare: greva
greva conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv intranzitiv