Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru gravur─â

GRAV├ÜR─é, (3) gravuri, s. f. 1. Gravare. 2. Gen al graficii ├«n care imaginea artistic─â este ob╚Ťinut─â prin reproducerea dup─â o plac─â pe a c─ârei suprafa╚Ť─â a fost trasat sau gravat desenul, ├«n ad├óncime sau ├«n relief. ÔÖŽ Arta sau tehnica gravorului. 3. Plac─â de cupru, de piatr─â etc. pe care s-a gravat o imagine spre a fi reprodus─â; p. ext. imaginea reprodus─â dup─â o astfel de plac─â. ÔÇô Din fr. gravure.
GRAV├ÜR─é, (3) gravuri, s. f. 1. Gravare. 2. Gen al graficii ├«n care imaginea artistic─â este ob╚Ťinut─â prin reproducerea dup─â o plac─â pe a c─ârei suprafa╚Ť─â a fost trasat sau gravat desenul, ├«n ad├óncime sau ├«n relief. ÔÖŽ Arta sau tehnica gravorului. 3. Plac─â de cupru, de piatr─â etc. pe care s-a gravat o imagine spre a fi reprodus─â; p. ext. imaginea reprodus─â dup─â o astfel de plac─â. V. stamp─â. ÔÇô Din fr. gravure.
GRAV├ÜR─é, (2) gravuri, s. f. 1. Arta grav─ârii ├«n lemn, metal, piatr─â etc.; gravare. M─â pomenesc vorbindu-╚Ťi despre arta germanilor ╚Öi despre gravur─â. ODOBESCU, S. III 61. ÔŚŐ Gravur─â cu acvaforte = procedeu prin care o imagine este gravat─â cu ajutorul acidului azotic pe o plac─â de cupru, plan─â ╚Öi bine lustruit─â. 2. Plac─â de cupru sau de piatr─â, de o╚Ťel etc. pe care s-a gravat o imagine spre a fi reprodus─â; p. ext. imagine reprodus─â dup─â o plac─â gravat─â; stamp─â. Gravurile lui Th. Aman.
grav├║r─â s. f., g.-d. art. grav├║rii; (pl─âci, stampe) pl. grav├║ri
grav├║r─â s. f., g.-d. art. grav├║rii; (pl─âci, stampe) pl. grav├║ri
GRAV├ÜR─é s. 1. gravare. (Opera╚Ťia de ~.) 2. (concr.) stamp─â, (├«nv.) s─âp─âtur─â. (O ~ ├«n lemn.)
GRAV├ÜR─é s.f. 1. Arta de a grava; gravare. 2. Gen al graficii ├«n care imaginea este ob╚Ťinut─â prin reproducerea ei dup─â o plac─â pe care a fost gravat desenul. 3. Plac─â pe care este gravat─â o imagine pentru reproducere. ÔÖŽ Stamp─â. [< fr. gravure, cf. germ. Grav├╝re].
GRAV├ÜR─é s. f. 1. arta de a grava; gravare. 2. gen al graficii ├«n care imaginea este ob╚Ťinut─â prin reproducerea ei dup─â o plac─â pe care a fost gravat desenul. 3. plac─â pe care este gravat─â o imagine pentru reproducere. 4. imagine ob╚Ťinut─â prin gravare; stamp─â. (< fr. gravure)
GRAV├ÜR─é ~i f. 1) Arta grav─ârii; m─âiestria de a grava. 2) Lucrare realizat─â de un gravor. 3) Imagine ob╚Ťinut─â prin reproducerea de pe o plac─â gravat─â sau litografic─â; stamp─â. /<fr. gravure
gravur─â f. 1. arta gravorului; 2. lucru gravat, stamp─â.
*grav├║r─â f. (fr. gravure). Arta de a grava. Figur─â f─âcut─â pin aceast─â art─â, ca obi╚Önuitele figur─ş din c─âr╚Ť─ş. ÔÇô Curat rom. ar fi gravatur─â. V. cli╚Öe┼ş.
GRAVUR─é s. 1. gravare. (Opera╚Ťia de ~.) 2. stamp─â, (├«nv.) s─âp─âtur─â. (O ~ ├«n lemn.)

Gravur─â dex online | sinonim

Gravur─â definitie

Intrare: gravur─â
gravur─â substantiv feminin