Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru gravat

GRAVÁ, gravez, vb. I. Tranz. A executa prin așchiere, săpare, zgâriere etc. imagini, ornamente, litere etc. într-un material, cu ajutorul unor instrumente sau al unor mijloace tehnice speciale, pentru a obține un clișeu de imprimare sau în scop decorativ. – Din fr. graver.
GRAVÁT, -Ă, gravați, -te, adj. Care a fost supus operației de gravare. – V. grava.
GRAVÁ, gravez, vb. I. Tranz. A săpa o imagine, ornamente, litere etc. într-un material, cu ajutorul unor instrumente sau al unor mijloace tehnice speciale, pentru a obține un clișeu de imprimare sau în scop decorativ. – Din fr. graver.
GRAVÁT, -Ă, gravați, -te, adj. Care a fost supus operației de gravare. – V. grava.
GRAVÁ, gravez, vb. I. Tranz. A scobi în piatră, în lemn, în metal etc. pentru a executa diferite semne sau figuri, în relief sau în adîncime, cu ajutorul unor instrumente sau a unor mijloace chimice speciale, în vederea înfrumusețării obiectelor sau pentru a reproduce ulterior semnele sau figurile. Ceasornicul gros de argint gravat cu o scenă de vînătoare. DUMITRIU, B. F. 124. Lespezi de piatră cioplită... gravate cu inscripțiuni slavone. ODOBESCU, S. II 219.
GRAVÁT, -Ă, gravați, -te, adj. Supus operației de gravare. Lipan deschise capacul gravat al cronometrului de aur. C. PETRESCU, C. V. 11.
gravá (a ~) vb., ind. prez. 3 graveáză
gravá vb., ind. prez. 1 sg. gravéz, 3 sg. și pl. graveáză
GRAVÁ vb. (rar) a scrijeli. (A ~ metalul.)
GRAVÁ vb. v. fixa, rămâne.
GRAVÁ vb. I. tr. A săpa în piatră, în lemn, în metal etc. diferite litere sau figuri, în special pentru a obține un clișeu grafic. [< fr. graver].
GRAVÁ vb. tr. a săpa în piatră, lemn, metal etc. litere sau figuri, în special pentru a obține un clișeu grafic. (< fr. graver)
A GRAVÁ ~éz tranz. (imagini, ornamente, litere etc.) A imprima pe suprafața unui material cu ajutorul unui instrument ascuțit sau al unor procedee tehnice speciale, pentru a obține un clișeu grafic sau în scopuri decorative. /<fr. graver
gravà v. 1. a săpa în metal ori lemn figuri sau litere de reprodus prin tipar; 2. fig. a întipări cu tărie: a grava în memoria sa.
*gravéz v. tr. (fr. graver, d. vgerm. graban, ngerm. graben, a săpa, a grava, d. grab, groapă. V. groapă). Sap litere saŭ figurĭ în metal, în peatră, în lemn. Fig. Întipăresc adînc: a grava ceva în inima (în mintea) cuĭva.
GRAVA vb. (rar) a scrijeli. (A ~ metalul.)
grava vb. v. FIXA. RĂMÎNE.

Gravat dex online | sinonim

Gravat definitie

Intrare: gravat
gravat adjectiv
Intrare: grava
grava conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv