granulometrică definitie

8 definiții pentru granulometrică

GRANULOMÉTRIC, -Ă, granulometrici, -ce, adj. Care aparține granulometriei, privitor la granulometrie. – Din fr. granulométrique.
GRANULOMÉTRIC, -Ă, granulometrici, -ce, adj. Care aparține granulometriei, privitor la granulometrie. – Din fr. granulométrique.
GRANULOMÉTRIC, -Ă, granulometrici, -e, adj. Care ține de granulometrie, privitor la granulometrie. Analiză granulometrică. Alcătuire granulometrică. ◊ Diagramă granulometrică = reprezentare grafică a granulometriei unui amestec mineral, obținută printr-o analiză mecanică.
granulométric (-me-tric) adj. m., pl. granulométrici; f. granulométrică, pl. granulométrice
granulométric adj. → metric
GRANULOMÉTRIC, -Ă adj. Referitor la granulometrie. ◊ Diagramă granulometrică = reprezentare grafică a granulozității unui amestec mineral. [Cf. fr. granulométrique].
GRANULOMÉTRIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de granulometrie; propriu granulometriei. /<fr. granulométrique
granulometrică analiză ∼, (engl.= grain size analysis), metodă de studiu a distribuției dimensiunilor particulelor (granulelor) ce intră în alcătuirea unui dep. sedimentar (mobil sau consolidat). A.g. se desfășoară în etape și comportă o serie de operațiuni succesive, cum ar fi: pregătirea probelor (dezagregarea și dispersarea materialului), alegerea metodei de a.g. în funcție de dimensiunile granulelor (metoda sitării și tubul de sedimentare, pentru fracțiunea nisip și pietriș; metoda pipetării și balanța de sedimentare, pentru fracțiunea argilă, silt), reprezentarea grafică a rezultatelor (prin → histogramă și/sau curbă cumulativă), calcularea parametrilor g. și interpretarea rezultatelor. A.g. modernă are drept sistem de referință scara → Wentworth și se aplică, în special, la studiul sedimentelor clastice pentru rezolvarea unor probleme de sedim. (reconstituiri de paleomediu), de hidrog. (permeabilități și drenaje), geotehnică (tasări), geologie inginerească etc.

granulometrică dex

Intrare: granulometric
granulometric adjectiv
  • silabisire: -me-tric
Intrare: granulometrică
granulometrică