Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru gradient

GRADIÉNT, gradienți, s. m. 1. (Mat.) Variație pe unitatea de lungime a unei mărimi scalare. 2. Variație a unui element meteorologic (temperatură, presiune) în funcție de distanță. ♦ Mărime care indică creșterea medie a temperaturii spre centrul Pământului. 3. Mărime variabilă a unor factori ecologici. [Pr.: -di-ent] – Din fr. gradient.
GRADIÉNT, gradienți, s. m. Mărime care indică variația presiunii barometrice sau a temperaturii în anumite condiții. [Pr.: -di-ent] – Din fr. gradient.
gradiént (-di-ent) s. m., pl. gradiénți
gradiént (mat., fiz., miner. ) s. m. (sil. -di-ent), pl. gradiénți
GRADIÉNT s.m. Variație pe unitatea de lungime a unei mărimi scalare. ♦ Gradație de presiune barometrică, care se stabilește între centrul și marginile unui ciclon; numărul de grade cu care crește temperatura pe verticală spre centrul Pământului. [Pron. -di-ent, pl. -nți, (s.n.) -nte. / < fr. gradient].
GRADIÉNT s. m. 1. (mat.) variație pe unitatea de lungime a unei mărimi scalare. 2. variație a unui element meteorologic (temperatură, presiune) în funcție de distanță. ◊ mărime care indică creșterea medie a temperaturii spre centrul Pământului. 3. mărime variabilă a unor factori ecologici. (< fr. gradient)
GRADIÉNT (< fr.; {s} lat. gradiens „care înaintează”) s. n. 1. (MAT.) Mărime vectorială care caracterizează un câmp scalar, a cărui valoare este dată de viteza de variație a câmpului pe o direcție dată. 2. Mărime care prezintă modul de variație, în funcție de un anumit parametru (de obicei distanță), a unei mărimi fizice. 3. (METEOR.) G. baric = mărime variabilă a presiunii barometrice, care se stabilește între centru și zona periferică a unui ciclon. ◊ G. termic = mărime care indică scăderea medie a temperaturii atmosferei pe verticală pentru fiecare 100 m diferență de nivel cu 0,6°C. G. geotermic v. geotermic.

Gradient dex online | sinonim

Gradient definitie

Intrare: gradient (pl. -ți)
gradient pl. -ți substantiv masculin
  • silabisire: -di-ent
Intrare: gradient (pl. -e)
gradient pl. -e