Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru gr─âtar

GR─éT├üR, gr─âtare, s. n. 1. Ansamblu de bare metalice paralele ori ├«ncruci╚Öate sau plac─â de tabl─â g─âurit─â, alc─âtuind un dispozitiv folosit pentru ├«nlesnirea p─âtrunderii aerului ╚Öi ├«nl─âturarea cenu╚Öii ├«n (sau din) instala╚Ťiile de ardere, pentru separarea de impurit─â╚Ťi a unor materii prime, pentru ├«mpiedicarea p─âtrunderii corpurilor str─âine ├«n instala╚Ťiile hidrotehnice, pentru separarea buc─â╚Ťilor mari de minereuri dup─â m─ârime etc. 2. Ustensil─â din metal pe care se frige carne, pe╚Öte, ciuperci etc.; p. ext. friptur─â astfel preparat─â. ÔŚŐ Loc. adj. La gr─âtar = (despre carne, pe╚Öte, ciuperci etc.) fript pe gr─âtar (2). 3. Obiect alc─âtuit din bare de lemn sau de fier paralele, servind drept ╚Öterg─âtoare pentru talpa ├«nc─âl╚Ť─âmintei. 4. Partea de deasupra ieslei, ├«n form─â de scar─â ├«nclinat─â fixat─â de-a lungul peretelui, ├«n care se pune f├ónul. 5. (Tehn.) Gril─â (1). ÔÇô Probabil lat. *gratarium (< *gratis = cratis).
GR─éT├üR, gr─âtare, s. n. 1. Ansamblu de bare metalice paralele ori ├«ncruci╚Öate sau plac─â de tabl─â g─âurit─â, alc─âtuind un dispozitiv folosit pentru ├«nlesnirea p─âtrunderii aerului ╚Öi ├«nl─âturarea cenu╚Öii ├«n (sau din) instala╚Ťiile de ardere, pentru separarea de impurit─â╚Ťi a unor materii prime, pentru ├«mpiedicarea p─âtrunderii corpurilor str─âine ├«n instala╚Ťiile hidrotehnice, pentru separarea buc─â╚Ťilor mari de minereuri dup─â m─ârime etc. 2. Obiect alc─âtuit din vergele metalice paralele, prinse ├«ntr-un cadru (dreptunghiular), sau din aluminiu ondulat, pe care se frige carne, pe╚Öte, ciuperci etc.; p. ext. friptur─â astfel preparat─â. ÔŚŐ Loc. adj. La gr─âtar = (despre carne, pe╚Öte, ciuperci etc.) fript pe gr─âtar (2). 3. Obiect alc─âtuit din bare de lemn sau de fier paralele, servind drept ╚Öterg─âtoare pentru talpa ├«nc─âl╚Ť─âmintei. 4. Partea de deasupra ieslei, ├«n form─â de scar─â ├«nclinat─â fixat─â de-a lungul peretelui, ├«n care se pune f├ónul. 5. (Tehn.) Gril─â (1). ÔÇô Probabil lat. *gratarium (< *gratis = cratis).
GR─éT├üR, gr─âtare, s. n. 1. Obiect de buc─ât─ârie alc─âtuit din vergele de fier paralele, prinse ├«ntr-un cadru dreptunghiular, pe care se frige carnea deasupra jarului sau uneori deasupra focului. Iancu tinichigiul le f─âcea gr─âtarul. PAS, Z. I 170. St├«nd ├«n u╚Öa birtului, la gr─âtar, ╚Öi b─ât├«nd din cle╚Öte, ca s─â trag─â luarea aminte a trec─âtorilor asupra mirosului de fleic─â ╚Öi de mititei, el privea mereu ├«nainte. SLAVICI, N. I 250. Nici pomeneal─â nu era s─â-l fi prins vrodat─â... s─â dea cu pra╚Ötia prin buc─â╚Ťelele de friptur─â de pe gr─âtar. Era un m├«╚Ťoi cum nu este altul ├«n ziua de azi. ISPIRESCU, L. 286. ÔŚŐ Loc. adj. La gr─âtar = (despre fripturi) fript pe gr─âtar. Miel la gr─âtar. ÔÖŽ Friptur─â la gr─âtar. 2. Dispozitiv ├«n interiorul unei instala╚Ťii de ardere, alc─âtuit din bare de o╚Ťel paralele ╚Öi distan╚Ťate, pe care se a╚Öaz─â c─ârbunii sau lemnele, prin care p─âtrunde aerul la foc ╚Öi prin care cade cenu╚Öa. 3. Obiect de lemn sau de fier alc─âtuit din stinghii sau vergele paralele, a╚Öezat la intrarea caselor, ╚Öi servind la ╚Ötergerea de noroi a ├«nc─âl╚Ť─âmintei. 4. Dispozitiv folosit pentru a ├«mpiedica p─âtrunderea corpurilor str─âine ├«n instala╚Ťiile hidrotehnice. ÔÖŽ Pies─â (la diferite ma╚Öini) care serve╚Öte la separarea de impurit─â╚Ťi a materiei prime. 5. Aparat de separare, dup─â m─ârime, a buc─â╚Ťilor mari de minereuri, de c─ârbuni ╚Öi de alte roci, construit dintr-o serie de bare de o╚Ťel, a╚Öezate paralel, la distan╚Ťe egale ╚Öi fixate ├«ntre ele prin bare transversale. 6. Re╚Ťea alc─âtuit─â din vergele de o╚Ťel-beton, a╚Öezate pe dou─â direc╚Ťii ├«n cruce, legat─â ├«n punctele de ├«ncruci╚Öare ╚Öi form├«nd arm─âtura betonului.
grătár s. n., pl. grătáre
grătár s. n., pl. grătáre
GRĂTÁR s. v. grilă.
GR─éT├üR ~e n. 1) Obiect const├ónd din vergele de fier dispuse paralel ╚Öi prinse la capete, folosit pentru a frige carnea deasupra jarului. 2) Friptur─â preparat─â pe un asemenea obiect. 3) Dispozitiv din bare metalice paralele sau ├«ncruci╚Öate ori dintr-o tabl─â g─âurit─â, care se pune ├«n sobe, instala╚Ťii de ardere, pentru a l─âsa s─â p─âtrund─â aerul ╚Öi s─â cad─â cenu╚Öa, ├«nlesnind arderea. 4) Dispozitiv const├ónd dintr-un ansamblu de bare metalice, care se fixeaz─â la instala╚Ťiile hidrotehnice pentru a nu permite trecerea corpurilor str─âine. /<lat. gratarium
grătar n. 1. unealtă de fript carne sau pește pe cărbuni aprinși; 2. unealtă analogă: grătar de cauciuc pentru ștersul tălpilor; 3. gratie de fier în gura sobei spre a străcura cenușa; 4. pirostrii mari pe patru picioare. [V. gratie].
gr─ât├ír n., pl. e (d. gratie). O unealt─â compus─â din grati─ş ╚Öi care serve╚Öte la fript carne, la ╚Ťinut jaraticu ├«n sob─â (ca s─â cad─â jos cenu╚Öa), la ╚Öters pic─şoarele pline de noro─ş ╚Ö. a.: carne fript─â la (sa┼ş pe) gr─âtar. Vest. Corlat─â (de ╚Ťinut f├«nu la ─şesle).
GR─éTAR s. (ELECTRONIC─é) gril─â, sit─â. (~ la o poliod─â.)

Gr─âtar dex online | sinonim

Gr─âtar definitie

Intrare: gr─âtar
gr─âtar substantiv neutru