Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru gordian

GORDIÁN, gordiene, adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.
GORDIÁN adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.
GORDIÁN adj. n. (Numai în expr.) Nod gordian = conjunctură de împrejurări complicate, greu de rezolvat.
gordián (nod ~) (-di-an) adj. m.; pl. f. gordiéne (-di-e-)
gordián adj. n. (sil. -di-an), pl. gordiéne (sil. -die-)
GORDIÁN adj. n. Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia; (fig.) conjunctură, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. [Pron. -di-an. / cf. fr. gordien, it. gordiano].
GORDIÁN adj. nod ~ = problemă, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul ~ = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. (< fr. gordien)
GORDIÁN adj.: Nod ~ dificultate nerezolvabilă. A tăia nodul ~ a soluționa în mod radical o situație dificilă. [Sil. -di-an] /<fr. gordien
Gordian a. nod gordian, cel făcut de Gordiu și pe care Alexandru cel Mare îl tăiă dintr’odată cu sabia; fig. greutate neînvinsă.
Gordian m. nume a 3 împărați romani (238-244).
*gordián, -ă adj. Din Gordium, un oraș din Asia mică. Nodu gordian, un nod care se afla la Gordium și care era așa de încîlcit, în cît nimenea nu-l putea dezlega. Alexandru cel Mare, neputîndu-l dezlega, l-a tăĭat cu sabia, vrînd să arate că pentru el nu există dificultate. De atunci, a dezlega nodu gordian înseamnă „a învinge o dificultate”.
GORDIÁN (< fr.) adj. Nod ~ = obstacol, dificultate foarte mare, greu de rezolvat. Numele acestei expresii provine din Antichitate, când, pregătind campania împotriva perșilor, Alexandru cel Mare, în drumul spre Anatolia, a ajuns la Gordion (334 î. Hr.), capitala Frigiei. Aici, oracolul prezisese că cel care reușea să dezlege nodul dintre plugul și carul lui Gordius (miticul rege fondator al Frigiei), devenea stăpânul Asiei. Potrivit tradiției, Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.

Gordian dex online | sinonim

Gordian definitie

Intrare: gordian
gordian adjectiv neutru
Intrare: Gordian
Gordian