Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru gong

GONG, gonguri, s. n. Disc de metal care, lovit cu un cioc─ânel special, produce un sunet caracteristic, fiind ├«ntrebuin╚Ťat ca instrument muzical sau de chemare, de semnalizare. ÔÖŽ Sunet emis (ca semnal) de acest disc. ÔÇô Din fr., engl. gong.
GONG, gonguri, s. n. Disc de metal care, lovit cu un cioc─ânel special, produce un sunet caracteristic, fiind ├«ntrebuin╚Ťat ca instrument muzical sau de chemare, de semnalizare. ÔÖŽ Sunet emis (ca semnal) de acest disc. ÔÇô Din fr., engl. gong.
GONG, gonguri, s. n. Disc de metal care, lovit cu un fel de ciocan, produce un sunet caracteristic; se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ca instrument de chemare ╚Öi de semnalizare la teatru, la radio etc. L├«ng─â tabla lui Bogoiu se afl─â un gong pentru sunat ora mesei. SEBASTIAN, T. 71. Un gong vibreaz─â prelung. ANGHEL-IOSIF, C. L. 156. ÔÖŽ Sunet de gong. A sunat al treilea gong.
gong s. n., pl. g├│nguri
gong s. n., pl. g├│nguri
GONG s.n. Disc de metal ├«ndoit la margini, care se ╚Ťine at├órnat ╚Öi, prin lovire cu un ciocan, produce un sunet caracteristic de clopot. ÔÖŽ Sunet de gong. [< fr. gong < cuv. malaiez].
GONG s. n. instrument muzical de percu╚Ťie const├ónd dintr-un disc de metal u╚Öor bombat, suspendat, care, lovit cu un cioc─ânel special, produce un sunet ca de clopot. (< fr., engl. gong)
GONG ~uri n. 1) Instrument de metal în formă de disc, care, fiind suspendat și lovit cu un ciocănaș, produce un sunet caracteristic, folosit ca semnal (la teatru, radio, jocuri sportive etc.). 2) Sunet produs ca semnal de un astfel de instrument. /<fr., engl. gong
*gong n., pl. ur─ş (fr. gong, cuv. mala─şez). Disc de metal (talger, cimbal) cu care, ├«n r─âs─âritu Asii─ş, se da┼ş semnale lovindu-l cÔÇÖo m─âc─şuc─â ├«nf─â╚Öurat─â ├«n c├«rpe. V. tam-tam.
gong, instrument de percu╚Ťie idiofon, de origine asiatic─â; cunoscut mai ales sub forma g. chinezesc; it. gongo cinese; engl. chinese gong; fr. gong chinois; germ. chinesischer Gong. ├Än orch. simf. a fost introdus de Saint-Sa├źns, ├«n opera Prin╚Ťesa t├ón├ór─â (1835). Se utilizeaz─â 12 gonguri de m─ârimi diferite (20-60 cm). G. chinezesc, ca structur─â ╚Öi form─â se aseam─ân─â cu tam-tam*-ul, marginea sa fiind ├«ns─â mai lat─â ╚Öi mai ├«ndoit─â spre interior. G. javanez (it. gong giavanese; engl. gong; fr. gong ├á mamellon; germ. Buckelgong, Gong mit Kuppe), se deosebe╚Öte de g. chinezesc, av├ónd forma unei crati╚Ťe complet ├«nchis─â, cu un centru bombat (mamelonat). Are sunetul mai ├«nchis dec├ót al gongului chinezesc. Exist─â g. de dimensiuni diferite (40-60 cm).
HESHANG GONG, sihastru chinez din perioada dinastiei Han de Apus. Potrivit legendei, ├«mp─âratul Wendi (179-157 ├«. Hr.), dorind s─â ├«n╚Ťeleag─â mesajul ÔÇ×C─âr╚Ťii despre TaoÔÇŁ (Dao de jing), l-a vizitat, afl├ónd astfel sensul aforismelor lui Laozi. Versiunea lui H.G. a acestei c─âr╚Ťi a devenit un text canonic pentru adep╚Ťii religiei taoiste.

Gong dex online | sinonim

Gong definitie

Intrare: gong
gong substantiv neutru