Dicționare ale limbii române

32 definiții pentru golf

GOLF1 s. n. 1. Joc sportiv, între două sau patru persoane, care constă în introducerea unei mingi mici și dure în mai multe găuri succesive (aflate pe un teren special) prin lovirea ei cu o crosă. 2. (În sintagma) Pantaloni golf = pantaloni largi, legați strâns dedesubtul genunchiului. – Din engl., fr. golf.
GOLF2, golfuri, s. n. Parte a unui ocean, a unei mări sau a unui lac care pătrunde în uscat. – Din fr. golfe.
GOLF1 s. n. 1. Joc sportiv, între două sau patru persoane, în care se urmărește introducerea unei mingi mici și dure în mai multe găuri succesive (aflate pe un teren special) prin lovirea ei cu o crosă. 2. (În sintagma) Pantaloni golf = pantaloni (inițial de sport) mai largi decât cei obișnuiți, legați strâns dedesubtul genunchiului, cu faldurile căzând (până deasupra gleznei) peste legătură. – Din engl., fr. golf.
GOLF2, golfuri, s. n. Parte a unui ocean, a unei mări sau cotitură a unui lac care înaintează într-o deschizătură (largă) a uscatului. – Din fr. golfe.
GOLF1 s. n. Joc sportiv constînd în introducerea unei mingi în mai multe găuri așezate la rînd, prin lovirea ei cu un baston special. ◊ (Adjectival; invar.) Pantaloni golf = pantaloni de sport, mai scurți și mai largi decît cei obișnuiți, legați strîns deasupra gleznei, cu faldurile căzînd peste legătură.
GOLF2, golfuri, s. n. Parte a mării care intră într-o deschizătură largă a uscatului. Cu luneta, începem să deslușim de pe bord o mișcare, ca și cum pămîntul golfului scobit în mal se frămînta singur, fierbînd. ARGHEZI, P. T. 42. Mă aflam de o lună la Biariț, oraș mic, pierdut în fundul golfului de Gasconia. ALECSANDRI, O. P. 273. Urmează-mi în ocolul acestor golfuri line; Să-ntoarcem pașii noștri pe țărmul cunoscut. ALEXANDRESCU, M. 157.
golf1 (sport) s. n.
golf2 (parte a unei ape) s. n., pl. gólfuri
golf (sport) s. n.
golf (geogr. ) s. n., pl. gólfuri
GOLF s. (GEOGR.) (înv.) cotitură, sin, sân. (~ de mare.)
GOLF1 s.n. 1. Joc sportiv care constă în introducerea unei mingi într-o serie de gropițe succesive cu ajutorul unui baston special. 2. Pantaloni golf = pantaloni de sport bufanți, care se leagă sub genunchi. 3. Golf de cuvinte = joc de cuvinte care constă în a ajunge de la un cuvânt la altul trecând printr-o serie de alte cuvinte, fiecare reprezentând metagrama celui dinainte. 4. Stofă pentru capoate de femei. [< engl., fr. golf].
GOLF2 s.n. 1. Parte a mării care înaintează într-o deschizătură largă a uscatului. 2. (Anat.) Porțiune mai dilatată a unei vene. [< fr. golfe, it. golfo].
GOLF1 s. n. 1. joc sportiv care constă în introducerea cu o mică crosă (club2) a unei mingi într-o serie de gropițe succesive aflate în teren. 2. pantaloni ~ = pantaloni de sport bufanți, care se leagă sub genunchi. 3. ~ de cuvinte = joc enigmistic de cuvinte care constă în a ajunge de la un cuvânt la altul trecând printr-o serie de alte cuvinte, fiecare reprezentând metagrama celui precedent. 4. stofă pentru capoate de femei. (< engl., fr. golf)
GOLF2 s. n. 1. parte a mării care înaintează într-o deschizătură largă a uscatului. 2. porțiune mai dilatată a unei nave. (< fr. golfe)
GOLF1 n. sport Joc care constă în introducerea mingii lovite cu un baston special în mai multe găuri aranjate succesiv. * Pantaloni-golf pantaloni largi, legați strâns sub genunchi, cu faldurii căzând peste legătură. /<engl., fr. golf
GOLF2 ~uri n. geogr. Parte a unei întinderi mari de apă (ocean, mare, lac), care înaintează într-o depresiune a uscatului printr-o deschizătură largă. /<fr. golfe
Arabic (Golful) n. alt nume ce poartă Marea Roșie.
Bengal n. 1. (Prezidenția), vastă regiune a Indiei engleze: 74.000.000 loc. cu cap. Calcuta; 2. (Golful), partea Oceanului Indian între Industan și Indochina.
Gasconia f. veche provincie franceză; golful de Gasconia, format de Oceanul Atlantic, între Franța și Spania (numit golful de Byscaya).
golf n. partea mării ce înaintează în uscat.
Guinèa f. 1. nume dat coastei apusene a Africei, între Senegal și Congo; 2. (Golful), partea Oceanului ce scaldă coastele Guineii; 3. (Noua), sau Papuazia, mare insulă în Oceania, aparținând în parte Angliei.
Lion (Golful de) n. golf format de Mediterana, între coastele Franței și Spaniei.
Marea-Roșie f. sau Golful Arabic, între Arabia și Egipt, comunică cu Marea Mediterană prin canalul de Suez.
Persic (Golful) m. mare interioară între Arabia și Persia.
*golf n., pl. urĭ (fr. golfe, it. golfo. lat. *golphus, d. vgr. kólpos, golf). Sin, parte de mare înaintată în uscat: marea Adriatică e un golf al Mediteraneĭ. V. zătun.
GOLF s. (GEOGR.) (înv.) cotitură, sin, sîn. (~ de mare.)
BENGAL, Golful sau Marea ~, golf al Oc. Indian, între Pen. Hindustan (la V) și Arh. Andaman și Nicobar (la E); c. 2,2 mil. km2. Ad. med.: 2.586 m; ad. max.: 4.519 m. Aici se varsă, printr-o deltă comună, fl. Gange și Brahmaputra. Navigație. Pescuit. Temp. medie a apei: 25-29°C. Salinitate: 30‰. Porturi pr.: Calcutta, Madras.
BOTANY BAY [bɔtəni bei], golf. al Oc. Pacific, pe coasta orientală a Australiei (New South Wales), în apropiere de Sydney. Lățime max.: 10 km. Locul primei vizite a unui european pe continent (J. Cook, apr. 1770).
BOTNIC, Golful~, golf în N M. Baltice, între Suedia și Finlanda. Lungime: 688 km; lățime max.: 240 km; 117 mii km2. Ad. max.: 290 m. Datorită climatului continental, salinătății reduse (max. 5,5‰), mareelor (0,6 m) și adîncimilor mici, înghețată în mare parte din an (oct.-iun.).
MARELE GOLF AUSTRALIAN (GREAT AUSTRALIAN BIGHT [greit ostréilién bait]), golf al Oc. Indian, situat în S Australiei, între carpurile Pasley (în V) și Carnot (în E); 848 mii km2; ad. max.: 5.080 m.
POMERANIA 1. Regiune istorică în NV Europei Centrale, la M, Baltică, între Oder și Vistula. Disputată de germani și poloni. Locuită de triburi germanice, care s-au suprapus (sec. 6) peste populațiile slave, a fost din sec. 12 anexată pe rând de Prusia, Suedia, Danemarca, Polonia. Prin Pacea Westfalică (1648), P. occidentală a revenit Suediei, care a cedat-o (1814), în schimbul Norvegiei, Danemarcii care, la rândul ei, a făcut un schimb cu Prusia, primind Lauenburg. După al Doilea Război Mondial, partea de V a fost inclusă la Republica Democrată Germană până în 1990 când a avut loc unificarea Germaniei. Cealaltă parte a revenit Poloniei. 2. Golful Pomeraniei, golf cu deschidere largă, cuprins între extremitatea vestică a litoralului polonez și extremitatea estică a litoralului german al M. Baltice, mărginit la V de ins. Rügen.

golf definitie

golf dex

Intrare: golf (sport)
golf substantiv neutru
Intrare: golf (geogr., anat.)
golf substantiv neutru