Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru golaș

GOLÁȘ, -Ă, golași, -e, adj. 1. (Despre păsări) Care este lipsit de pene (pe întregul corp sau pe o parte a lui); (despre animale) care este lipsit de păr; gol2. ♦ (Înv.; despre oameni) Gol2 (I 1). 2. (Despre copaci, crengi) Care este lipsit de frunze; gol2. 3. (Despre suprafețe, terenuri, regiuni) Care este lipsit de vegetație; gol2. – Gol2 + suf. -aș.
GOLÁȘ, -Ă, golași, -e, adj. 1. (Despre păsări) Care este lipsit de pene (pe întregul corp sau pe o parte a lui); (despre alte animale) care este lipsit de păr; gol2. ♦ (Înv.; despre oameni) Gol2 (I 1). 2. (Despre copaci, crengi) Care este lipsit de frunze; gol2. 3. (Despre suprafețe, terenuri, regiuni) Care este lipsit de vegetație; gol2. – Gol2 + suf. -aș.
GOLÁȘ, -Ă, golași, -e, adj. 1. (Despre păsări, mai ales despre puii lor) Fără pene. Ciripiți acolo, Păsăruici golașe, Ciripiți și creșteți Ca copilu-n fașe. GOGA, C. P. 13. Cîntă cucul singuraș (= singurel) Și-o lăsat puii golași. MARIAN, O. II 206. La poalele lor cuibează vulturii... cei suri, al căror cioc... răsare hidos din ale lor grumazuri jupuite și golașe. ODOBESCU, S. III 16. ♦ (Despre copaci) Fără frunze. Împrejurul ogorului se ridicau fagi înalți, aproape în întregime golași, desfrunziți, negricioși și nemișcați. DUMITRIU, N. 146. 2. (Despre locuri, munți etc.) Lipsit de vegetație, mai ales de copaci. Dar nu era nimeni în lung și-n lat decît vîntul peste stepa golașe și stearpă. DUMITRIU, B. F. 57. Pe malurile acelea golașe și sure. D. ZAMFIRESCU, la TDRG.
goláș adj. m., pl. goláși; f. goláșă, art. goláșa, pl. goláșe
goláș adj. m., pl. goláși; f. sg. goláșă, pl. goláșe
GOLÁȘ adj. 1. (Transilv. și Ban.) peleag. (Pasăre ~.) 2. v. pleșuv.
GOLÁȘ ~e (~i, ~e) 1) (despre puii de păsări) Care este fără pene; gol. 2) (despre arbori și despre arbuști) Care este fără frunze; desfrunzit; gol. 3) (despre terenuri, suprafețe) Care este lipsit de vegetație. /gol + suf. ~aș
golaș a. fără pene, fără coajă: pasăre golașă, orz golaș.
goláș, -ă adj. (d. gol). Fără pene încă: puĭ golașĭ.
GOLAȘ adj. 1. (Transilv. și Ban.) peleag. (Pasăre ~.) 2. gol, pleșuv, (rar) pleș. (Un vîrf muntos ~.)
golaș, golași s. m. (eufem.) homosexual.

Golaș dex online | sinonim

Golaș definitie

Intrare: golaș
golaș adjectiv