Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru godeu

GODÉU, godeuri, s. n. I. 1. Cupă de elevator. 2. Mic recipient din material izolant, folosit pentru realizarea unor legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. – Din fr. godet.
GODÉU, godeuri, s. n. I. 1. Cupă de metal care se montează la aparatele de ridicat sau de transportat materiale și care se încarcă și se descarcă automat. 2. Mic recipient din material izolant, folosit pentru realizarea unor legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. – Din fr. godet.
GODÉU, godeuri, s. n. 1. (Tehn.) Cupă de metal care se montează la aparate de ridicat sau de transport (macarale, vagonete, elevatoare etc.) și care se încarcă și se descarcă automat cu materialul transportat (cereale, ciment, minereuri, pămînt etc.). 2. Mic recipient folosit de pictori pentru amestecarea culorilor de apă.
godéu (-deu) s. n., art. godéul; pl. godéuri
godéu s. n. (sil. -deu), art. godéul; pl. godéuri
GODÉU s. v. cută.
GODÉU s.n. I. 1. Cupă de elevator. 2. (Pict.) Vas mic pentru amestecarea culorilor de apă; godetă. 3. Piesă din material izolant, utilizată pentru realizarea de legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. [< fr. godet].
GODÉU s. n. 1. cupă de elevator. 2. piesă din material izolant utilizată pentru realizarea de legături electrice. 3. fald, cută la o rochie, la o draperie etc. 4. urmă pe care o lasă presiunea degetului pe un tegument cutanat sau mucos infiltrat de un edem. (< fr. godet)
GODÉU ~ri n. 1) (la instalațiile de ridicat sau de transportat) Cupă metalică care se încarcă și se descarcă automat. 2) Îndoitură tubulară verticală, făcută special pe o haină largă sau la o draperie ori apărută la un material care atârnă; fald. /<fr. godet
GODEU s. creț, cută, fald, pliseu, pliu, (reg.) pătură. (~ al unei rochii.)

Godeu dex online | sinonim

Godeu definitie

Intrare: godeu
godeu substantiv neutru
  • silabisire: -deu