Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru glisieră

GLISIÉRĂ, glisiere, s. f. Bară fixă, netedă, de-a lungul căreia alunecă o piesă, un element mobil etc. [Pr.: -si-e-] – Din fr. glissière.
GLISIÉRĂ, glisiere, s. f. Bară fixă, netedă, de-a lungul căreia alunecă o piesă, un element mobil etc. [Pr.: -si-e-] – Din fr. glissière.
GLISIÉRĂ, glisiere, s. f. Piesă fixă în formă de bară netedă, de lemn sau de metal, pe care alunecă altă piesă și care se întrebuințează la capetele de cruce ale unor mașini cu piston, la mașini-unelte, la ascensoare etc.
glisiéră (-si-e-) s. f., g.-d. art. glisiérei; pl. glisiére
glisiéră s. f. (sil. -si-e-), g.-d. art. glisiérei; pl. glisiére
GLISIÉRĂ s.f. Piesă metalică sau de lemn în formă de patină, de-a lungul căreia alunecă o piesă mobilă. [Pron. -si-e-. / < fr. glissière].
GLISIÉRĂ s. f. 1. piesă metalică sau de lemn în formă de patină, de-a lungul căreia alunecă o piesă mobilă. 2. ~ de siguranță = parapet metalic din tablă ondulată, amplasat la limita acostamentelor, pe porțiunile de drum în rambleu, pe sectoarele din drum cu curbe strânse etc. (< fr. glissière)
GLISIÉRĂ ~e f. tehn. (la unele mașini, la ascensoare) Piesă metalică, în formă de bară, pe care alunecă o altă piesă mobilă. /<fr. glissiere
GLISIÉRĂ (< fr.) s. f. Ghidaj în formă de bară profilată pe care alunecă o piesă (numită patină) ce o cuprinde, parțial, din exterior (ex. g. de la șeping, g. capului de cruce de la unele mașini, g. de la ascensoare etc.).

Glisieră dex online | sinonim

Glisieră definitie

Intrare: glisieră
glisieră substantiv feminin
  • silabisire: gli-si-e-ră