glasat definitie

2 intrări

13 definiții pentru glasat

GLASÁ, glasez, vb. I. Tranz. 1. A acoperi o prăjitură, o bomboană, un fruct sau o mâncare cu o glazură (1); a glazura. 2. A da lustru sau apret unui obiect (de piele). – Din fr. glacer.
GLASÁT, -Ă, glasați, -te, adj. 1. (Despre prăjituri, bomboane, fructe, orez, paste făinoase etc.) Acoperit cu o glazură (1). 2. (Despre obiecte din piele) Lustruit; apretat. – V. glasa.
GLASÁ, glasez, vb. I. Tranz. 1. A acoperi o prăjitură, o bomboană, un fruct sau o mâncare cu o glazură (1); a glazura. 2. A da lustru1 sau apret unui obiect (de piele). – Din fr. glacer.
GLASÁT, -Ă, glasați, -te, adj. 1. (Despre prăjituri, bomboane, fructe, orez, paste făinoase etc.) Acoperit cu o glazură (1). 2. (Despre obiecte din piele) Lustruit; apretat. – V. glasa.
glasá (a ~) vb., ind. prez. 3 glaseáză
glasá vb., ind. prez. 1 sg. glaséz, 3 sg. și pl. glaseáză
GLASÁT adj. (înv.) zăhărit. (Fructe ~.)
GLASÁ vb. I. tr. 1. A acoperi cu glazură o prăjitură, un fruct etc. 2. A apreta (un obiect de piele). [< fr. glacer].
GLASÁT, -Ă adj. 1. (Despre prăjituri sau fructe) Acoperit cu glazură. 2. (Despre obiecte de piele) Lustruit, apretat. [< glasa].
GLASÁ vb. tr. 1. a acoperi cu glazură o prăjitură, un fruct etc.; a glazura (1). 2. a apreta (un obiect de piele). (< fr. glacer)
A GLASÁ ~éz tranz. 1) (torturi, prăjituri, bomboane etc.) A acoperi cu glazură. 2) (obiecte, mai ales din piele) A trata cu apret, făcând să lucească. /<fr. glacer
GLASAT adj. (înv.) zăhărit. (Fructe ~.)
GLASÁ vb. I. În gastronomie, a acoperi un preparat culinar cu un strat lucios și neted, în special a acoperi un tort, o prăjitură, fursecuri sau fructe cu o glazură de zahăr, dar și alte preparate pot fi glasate fie la cald, precum carnea sau legumele cu propriul jus sau cu sos, fie la rece cu aspic.

glasat dex

Intrare: glasa
glasa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: glasat
glasat adjectiv