Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ghidon

GHID├ôN, ghidoane, s. n. Bar─â de o╚Ťel curbat─â la capete, fixat─â transversal pe furca ro╚Ťii directoare a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, ac╚Ťionat─â de m├óinile conduc─âtorului ╚Öi servind la men╚Ťinerea sau la schimbarea direc╚Ťiei vehiculului respectiv. ÔÇô Din fr. guidon.
GHID├ôN, ghidoane, s. n. Bar─â de o╚Ťel curbat─â la capete, fixat─â transversal pe furca (2) ro╚Ťii directoare1 (1) a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, ac╚Ťionat─â de m├óinile conduc─âtorului ╚Öi servind la men╚Ťinerea sau la schimbarea direc╚Ťiei vehiculului respectiv. ÔÇô Din fr. guidon.
GHID├ôN, ghidoane, s. n. Pies─â de o╚Ťel, ├«n form─â de ╚Ťeav─â curbat─â la capete, fixat─â transversal pe cap─âtul de sus al furcii ╚Öi servind la men╚Ťinerea sau schimbarea direc╚Ťiei unei biciclete, unei motociclete etc.
ghidón s. n., pl. ghidoáne
ghidón s. n., pl. ghidoáne
GHID├ôN s.n. 1. Pies─â cu m├ónere fixat─â de furca unei biciclete, a unei motociclete etc., cu care se poate orienta roata din fa╚Ť─â pentru men╚Ťinerea sau schimbarea direc╚Ťiei. 2. (Mar.) Pavilion din codul interna╚Ťional de semnale, cu flutur─âtura t─âiat─â ├«n col╚Ťuri; pavilion de club, de campanie. [< fr. guidon, cf. it. guidone].
GHID├ôN s. n. 1. bar─â transversal─â cu m├ónere, fixat─â de furca unei biciclete, motociclete etc., care comand─â roata din fa╚Ť─â. 2. (mar.) pavilion de saul─â, ├«n form─â de dreptunghi, care arat─â clubul de care apar╚Ťine o ambarca╚Ťie sportiv─â sau campania de naviga╚Ťie a unei nave comerciale. (< fr. guidon)
GHID├ôN ~o├íne n. (la biciclete, motociclete sau scutere) Bar─â de metal, ├«ndoit─â ╚Öi prev─âzut─â la capete cu m├ónere, care serve╚Öte la men╚Ťinerea sau la schimbarea direc╚Ťiei de mi╚Öcare. /<fr. guidon
ghidon n. 1. stegule╚Ť de aliniere la manevrele de infanterie; 2. butona╚Ö la cap─âtul pu╚Ötii cu care se oche╚Öte: mir─â ╚Öi ghidon; 3. bar─â cu 2 m├ónere cu care se c├órme╚Öte bicicleta (= fr. guidon).
*ghid├│n n., pl. oane (fr. guidon, d. it. guidone, d. guidare, a conduce). C├«rma biciclete─ş sa┼ş a altor vehicule mecanice (acea p─şes─â de care te ╚Ťi─ş c├«nd m├«n─ş).
a-i strâmba ghidonul cuiva expr. a lovi (pe cineva); a răni (pe cineva) la cap
ghidon, ghidoane s. n. cap, ╚Ťeast─â.

Ghidon dex online | sinonim

Ghidon definitie

Intrare: ghidon
ghidon substantiv neutru