ghiață definitie

2 intrări

4 definiții pentru ghiață

ghiață f. 1. apă solidificată de frig; bani ghiață, bani numărați; 2. (pl. ghețuri) sloiu de ghiață; 3. fig. om de ghiață. [Lat. GLACIES].
GHIAȚĂ, Dumitru (1888-1972, n. sat Colibași, jud. Mehedinți), pictor român. Peisaje, compoziții și naturi moarte cu flori, caracterizate printr-un limbaj simplu, direct, prin coloritul sobru, armonios și prin desenul sintetic, amintind tradițiile artei populare („Țărani la târg”, „Iarnă la Târgoviște”, „Flori de ferigă”, „Toamna în pădure”).
Ghiață, Ghiețea v. Gheață 1, 6.
BEGONIA L. GHIAȚĂ, fam. Begoniaceae. Gen originar din regiunile tropicale și subtropicale, peste 350 specii erbacee, semilemnoase, urcătoare sau pendente, anuale și multianuale, cu tije cărnoase, rigide, cca 50 cm înălțime, cu rădăcini fibroase sau tuberculi. Frunze numeroase, elegante, verzi-deschis, roz sau roșii, adesea strălucitoare, uneori decorative (B. rex). Flori cu diametre și culori foarte variate, dispuse în panicule, ciorchine, corimb, cime și umbele, funcție de specie. Florile femele sînt compuse dintr-un receptacul concav, un pistil divizat, alipit de un ovar cu 3 loji; cele mascule cu 4 foliole petaloide alipite de un receptacul convex și un grup de stamine galbene în centru. Plantele cultivate în aer liber înfloresc pînă Ia venirea brumelor, iar pentru a fi conservate pe timp de iarnă se adăpostesc în sere. Fruct, capsulă 3-aripată, aripi inegale, în care sînt foarte multe semințe mici.

ghiață dex

Intrare: ghiață
ghiață
Intrare: Ghiață
Ghiață