Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru gherghef

GHERGH├ëF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn sau de metal pe care se ├«ntinde o ╚Ťes─âtur─â pentru a fi brodat─â sau firele de urzeal─â pentru ╚Ťeserea covoarelor; p. ext. ╚Ťes─âtur─â ├«ntins─â pe acest cadru. ÔÇô Din tc. gergef.
GHERGH├ëF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn sau de metal pe care se ├«ntinde o ╚Ťes─âtur─â pentru a fi brodat─â sau firele de urzeal─â (1) pentru ╚Ťeserea covoarelor; p. ext. ╚Ťes─âtur─â ├«ntins─â pe acest cadru. ÔÇô Din tc. gergef.
GHERGH├ëF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn pe care se ├«ntinde o ╚Ťes─âtur─â pentru a fi brodat─â; p. ext. ╚Ťes─âtur─â ├«n lucru ├«ntins─â pe un asemenea cadru. Lucra la gherghef broderii pentru o prieten─â. PAS, Z. I 141. Rar venea adierea sl─âbit─â a unui c├«ntec de fat─â, care lucra undeva, la o fereastr─â, plecat─â asupra gherghefului. SADOVEANU, O. II 324. S─â nu ui╚Ťi ca s─â aduci aici ghergheful cel cu turcu c─âlare. ALECSANDRI, T. I 37.
ghergh├ęf s. n., pl. ghergh├ęfuri
ghergh├ęf s. n., pl. ghergh├ęfuri
GHERGHÉF s. (reg.) război. (Lucrează la ~.)
ghergh├ęf (ghergh├ęfuri), s. n. ÔÇô Cadru de lemn pentru brodat. Tc. gergef (╚śeineanu, II, 180; Lokotsch 1091), cf. bg. gergev.
GHERGHÉF ~uri n. 1) Cadru constând din două cercuri concentrice de lemn sau de metal, pe care se întinde o bucată de pânză pentru a fi brodată. 2) Țesătură întinsă pe un asemenea cadru. /<turc. gergef
gherghef n. cadru p─âtrat de lemn pentru brodat: bogatele cus─âturi pe gherghefuri OD. [Turc. GHERGHEF, lit. locul unde se lucreaz─â, atelier].
ghergh├ęf n., pl. ur─ş (turc. gergef, gerkef, d. pers. kiar-giah, gherghef). Dreptungh─ş sa┼ş cerc de lemn pe care femeile ├«ntind p├«nza ╚Öi brodeaz─â.
GHERGHEF s. (reg.) r─âzboi. (Lucreaz─â la ~.)

Gherghef dex online | sinonim

Gherghef definitie

Intrare: gherghef
gherghef substantiv neutru