Dicționare ale limbii române

19 definiții pentru ghețar

GHEȚÁR2, ghețari, s. m. Masă de gheață formată în regiunile alpine și în cele polare și care, de obicei, se deplasează lent sub influența gravitației. ◊ Ghețar plutitor = aisberg. – Gheață + suf. -ar (după fr. glacier).
GHEȚÁR1, ghețare, s. n. (Înv.) Răcitor. – Gheață + suf. -ar (după fr. glacière).
GHEȚÁR2, ghețari, s. m. Masă de gheață formată în regiunile alpine și în cele polare (1) și care, de obicei, se deplasează lent sub influența gravitației. ◊ Ghețar plutitor = aisberg. – Gheață + suf. -ar (după fr. glacier).
GHEȚÁR1, ghețare, s. n. (Înv.) Răcitor (2). – Gheață + suf. -ar (după fr. glacière).
GHEȚÁR1, ghețari, s. m. Masă de gheață produsă prin topirea și resolidificarea zăpezii în regiunile alpine și în cele polare.Ghețar alpin. Ghețar polar. ◊ Ghețar plutitor = aisberg.
GHEȚÁR2, ghețare, s. n. Dulăpior special în care se țin alimentele la gheață; răcitor.
ghețár1 (masă de gheață) s. m., pl. ghețári
ghețár2 (răcitor) (înv.) s. n., pl. ghețáre
ghețár (masă de gheață) s. m., pl. ghețári
ghețár (răcitor) s. n., pl. ghețáre
GHEȚÁR s. (GEOGR.) 1. ghețar continental v. ghețar de calotă; ghețar de calotă = ghețar continental. 2. ghețar plutitor v. aisberg.
GHEȚÁR s. răcitor. (Pune carnea la ghețar.)
GHEȚÁR ~i m. 1) Masă enormă de gheață persistentă, formată în regiunile polare și alpine, care, sub influența gravitației, se deplasează lent în lungul văilor sau pe pante. * ~ plutitor v. AISBERG. 2) Instalație înzestrată cu bucăți de gheață pentru a răci sau a menține o temperatură scăzută într-un mediu; răcitor. /gheață + suf. ~ar
ghețar n. massă mare de ghiață în văile munților. [Lat. GLACIARIUM].
ghețár m. (d. gheață, după fr. glacier). Grămădire imensă de gheață în munțĭ. S. n., pl. e. Răcitor, frigidar.
GHEȚAR s. răcitor. (Pune carnea la ~.)
GHEȚAR PLUTITOR s. (GEOGR.) aisberg, munte de gheață.
GHEȚÁR (< gheață; după fr. glacier) s. m. Masă de gheață formată în munții înalți și în regiunile polare, care se deplasează lent, sub influența gravitației, în lungul văilor sau pe pante. După dimensiune și formă se deosebesc: g. de calotă (sau continentali) cu grosimi foarte mari, dezvoltați în Antarctica și Groenlanda și g. de munte (împărțiți, la rândul lor, în g. de vale și g. de circ). Suprafața ocupată de g. actuali (c. 16,3 mil. km2) reprezintă 11% din suprafața uscatului.
GHEȚARUL DE LA BARSA, peșteră situată în M-ții Bihor, într-o depresiune închisă (Groapa de la Barsa) din complexul carstic Podiș-Cetățile Ponorului, la 1.100 m alt.. Lungime: 2.750 m. Constituită dintr-o galerie principală (întreruptă de mai multe săli, cascade și hornuri) și câteva galerii colaterale. Păstrează un strat permanent de gheață, gros de 50 cm. Face parte din parcul național al M-ților Apuseni.

Ghețar dex online | sinonim

Ghețar definitie

Intrare: ghețar (gheață)
ghețar 1 pl. -i substantiv masculin
Intrare: ghețar (răcitor)
ghețar 2 pl. -e substantiv neutru